14 aprilie 2024, 20:13

Chirurgii americani au realizat pe un pacient primul transplant de rinichi de porc modificat genetic

Un bărbat în vârstă de 62 de ani, care suferea de insuficienţă renală în stadiu terminal, a devenit primul om care a primit un rinichi nou de la un porc modificat genetic.

Anunțul a fost făcut joi de medicii de la Massachusetts General Hospital din Boston, în Statele Unite.

Operaţia de transplant, care a durat patru ore şi a fost efectuată pe 16 martie, marchează o etapă importantă în încercarea de a oferi pacienţilor organe mai uşor de obţinut, a precizat spitalul într-un comunicat.

Rinichiul de porc a fost furnizat de eGenesis din Cambridge, Massachusetts, transmite Reuters.

Pacientul se „recuperează bine” după operaţia care a avut loc în urmă cu mai puţin de o săptămână, a anunțat într-un comunicat spitalul Massachusetts General din Boston.

Rinichi de la porci modificaţi genetic au mai fost transplantaţi şi au funcţionat la oameni aflaţi în stare de moarte cerebrală, dar acesta este primul transplant la un om viu.

De asemenea, este al treilea xenotransplant de acest fel al unui organ de porc într-un om viu.

Primele două au fost inimi de la porci modificați genetic transplantate la pacienți vii care nu mai aveau alte opțiuni de transplant.

Organele au fost transplantate în conformitate cu normele speciale care permit utilizarea din compasiune a terapiilor experimentale pentru pacienții aflați în situații deosebit de grave.

Ambii pacienți au murit la câteva săptămâni după ce au primit organele.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol