29 martie 2024, 16:22

Chris Simion Mercurian: Am trăit sute de vieți. O nevoie permanentă de căutare de Dumnezeu

Chris Simion-Mercurian este scriitoare și regizoare, iar acum trei ani, în plină campanie de strângere de fonduri pentru teatrul pe care visează să îl construiască, a aflat că este bolnavă de cancer.

Au urmat doi ani de tratamente, intervenții și vindecare, iar acum, când este bine, a reînceput povestea teatrului independent la care visează de când era studentă. Acum vinde cărămizi, și ne explică de ce.

Invitata lui Lucian Mîndruță

Este invitata lui Lucian Mîndruță la emisiunea ”Ediția de dimineață”, de la Digi 24, duminică de la 10:30.

Cu Lucian se revede după 24 de ani. Acum 24 de ani Lucian o căuta pentru un interviu pentru PRO TV, unde lucra el. În 1996, când se întâmpla asta, ea avea 16 ani, era o puștoaică, și se făcuse remarcată pentru că azvârlea cărți în Piața Universității. De pe acoperișul Teatrului Național.

După 24 de ani, la revedere, ea îl asigură pe Lucian Mîndruță că este ”la fel de nebună”, că mai aruncă și acum, dar cu sufletul.  ”Acum arunc cu bucăți din mine, dar în același stil nonconformist, neconvențional, fără să îmi pese de restul lumii, fără să mă intereseze dacă zice cineva ceva sau de etichete sau de prejudecăți”, îi spune ea în emisiunea ”Ediția de dimineață”, pe care Digi 24 o va difura de la 10:30 și care este realizată în colaborare cu site-ul editiadedimineata.ro.

Care a fost ideea aruncatului de cărți în 1996? Ce cărți erau?

”Era al treilea volum pe care l-am scris, de eseuri. Era a treia carte, am debutat la 16 ani, cu doi ani înainte, în 1994. A doua carte a fost în 95, deci eram în clasa a 11-a. Iar la a treia, ”Disperarea de a fi”, eram în clasa a 12-a.

Titlu spune totul. Cum s-o lansezi altfel decât aruncând-o de pe Teatrul Național? La 16-18 ani, să ai asemenea neliniști, disperare… Aveam neliniști metafizice. Nu aveam stare, aveam neliniște, simțeam nevoia să caut, să caut, să descopăr. Așa a fost toată viața mea și este în continuare. O nevoie permanentă de căutare de Dumnezeu.

Îl găsești și îl pierzi aproape în fiecare secundă. Cred că îl găsești mai greu și îl pierzi mai ușor. Dacă vrei să îi stârnești un zâmbet, spune-I că ai planuri”, spune Chris Simion Mercurian.

O luptătoare

Chris Simion Mercurian este un om complex însă de o naturalețe copleșitoare. A reușit să facă ce alții nu au putut niciodată. Să îmbrățișeze și să accepte o boală necruțătoare, cu acel curaj al unui om care nu mai are nimic de pierdut.

Curajul a stat la baza tuturor realizărilor sale. A avut nevoie de curaj pentru a ține piept lumii teatrului, carieră pe care a abordat-o cu o viziune modernă și inedită, fiind imediat apreciată. Are la activ 40 de piese de teatru, iar pe trei dintre ele la regizat chiar de acasă în timp ce se lupta cu boala.

”Am trăit sute de vieți de când nu ne-am văzut eu. Am trăit intens, paroxistic, nu regret nimic, îmi place ce văd, nu am făcut niciun compromis, toate alegerile mele au fost în acord cu mine și m-au definit profund. M-am asumat, așa cum am fost.

Am semnat regia la vreo 40 de spectacole de teatru. După ce am aruncat cărțile atunci am absolvit două facultăți de teatru: Teatrologie și Regie de teatru. Am semnat 10 cărți, tu o ai acum în mână pe a 11-a, ”Dicționarul de optimisme”.

Sunt frământările și găsirile și negăsirile mele, care cred că fac un liant între mine și ceilalți. Cred că fiecare are bucățile astea în el, doar că eu reușesc să le duc mai departe prin scris, prin teatru. Dar cred că este o frământare și o ardere pe care le avem toți.

Și frământarea este o experiență fără de care nu aș fi fost tot ce sunt acum. Toți anii în care am căutat, am acumulat, am ars, m-am distrus, m-am recompus, am reconstruit.

Acum sunt în perioada în care am aripi, în care zbor, și sunt atentă la zborul ăsta”, explică scriitoarea-regizoare.

Acum strânge cărămizi și în curând le va vinde

Strânge cărămizi pentru un teatru. De ce vrea să facă un teatru?

Deocamdată, sunt cărămizi micuțe, reale. Din ianuarie o să le vândă cu 53 de euro bucata. Totul,  pentru un teatru în Grivița  53.

”Este teatrul pentru care eu am vândut casa bunicii mele și cu banii am cumpărat terenul și pe terenul respectiv construim teatrul, primul construit împreună. Am fost o norocoasă, familia m-a susținut în această pasiune care este teatrul. Cred că e important să lași ceva în urma ta, ceva esențial.

Iar eu cred că imobilul ăsta e mai mult decât o construcție, e un spirit. Eu nu am vrut niciodată să fiu un artist de masă, ci un artist de nișă, așa că eu nu voi avea șansa de a deveni o expirată”, afirmă ea în emisiunea ”Ediția de dimineață”, la Digi 24.

Grivița 53 urmează a fi un spațiu dedicat teatrului, un loc viu multi-art. Cafeneaua va fi o bibliotecă, foaierul va fi un spațiu care va găzdui expoziții de artă plastică. Vor avea o sală de spectacole principală și un acoperiș care va servi drept cinematograf în aer liber. Grivița 53 este un spațiu care să mixeze arta contemporană.

Filmul

Acum trei săptămâni se gândea să filmeze o piesă de teatru, dar a ieșit un film în toată regula. ”Care dintre noi” este filmul făcut în primul rând pentru Facebook.

Este filmat într-un apartament care simulează o clinică de oncologie.

„Care dintre noi?” este viziunea scriitoarei și regizoarei Chris Simion – Mercurian despre abordarea potrivită la aflarea unui astfel de diagnostic. „Există lumină în spatele bolii”, spune Chris Simion – Mercurian, ea însăși o luptătoare împotriva cancerului.

Acțiunea se peterece într-un salon de chimioterapie, unde intensitatea emoțiilor trăite într-o zi fac cât o viață întreaga. Se deschid uși și se văd raze de soare chiar și atunci când totul pare pierdut.

Cele cinci personaje cu experiențe diferite de viață reușesc, în final, să vadă situația lor ca pe o oportunitate.

Filmul, care are la bază propria experienţă în lupta cu cancerul a regizoarei, e presărat cu multe scene de umor printre cele încărcate de emoție. O mărturisesc și actorii.

Filmul are 50 de minute și poate fi o ancoră pentru pacienții care trec prin situații asemănătoare. Despre Chris, însă, puteți afla mult mai multe urmărind-o la emisiunea realizată de Lucian Mîndruță, la Digi 24, și aici.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE