24 iulie 2024, 1:08

CIA a publicat un mesaj video prin care speră să racoleze agenţi din Rusia

Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) a difuzat un nou mesaj video în limba rusă prin care încearcă să-i convingă pe ofiţerii ruşi de informaţii să schimbe tabăra şi să lucreze ca agenţi dubli pentru Washington, relatează Reuters.

Directorul CIA, William Burns, afirma în luna iulie anul trecut că nemulţumirea din rândul unora dintre ruşi cu privire la războiul pornit contra Ucrainei creează o oportunitate rară de a recruta spioni şi CIA nu lasă o asemenea ocazie să treacă.

Mesajul video, difuzat pe canalul oficial al CIA pe reţeaua socială X, încearcă să atragă agenţi al căror profil sugerat este acela de ruşi patrioţi, dar care se simt trădaţi de ceea ce serviciul american prezintă drept corupţia elitelor şi slaba echipare şi aprovizionare a trupelor ruse.

„Cei din jurul vostru s-ar putea să nu dorească să audă adevărul. Dar noi vrem. Voi nu sunteţi neputincioşi”, încearcă CIA să convingă în acest mesaj, cel mai recent dintr-o serie de mesaje video difuzate cu scopul de a recruta agenţi ruşi şi care indică de asemenea modalităţile de contactare a serviciului american.

Pe un fond sonor de muzică clasică melancolică, în imagini apare un personaj fictiv, un bărbat în vârstă de 35 de ani care se autodescrie drept un angajat al serviciului militar rus de informaţii şi un „patriot” care iubeşte Rusia şi care a activat odată în trupele de paraşutişti.

„Am suficient de mult curaj să confrunt această trădare ?”, spune pretinsul agent rus trecut de partea Occidentului, susţinând că inamicul real al Rusiei ar fi în interior sub forma elitei corupte.

„Leadership-ul de vârf a vândut ţara pentru palate şi iahturi când soldaţii noştri se hrănesc cu cartofi stricaţi şi trag cu arme preistorice. Oamenii noştri sunt obligaţi să dea mită chiar şi pentru un loc de muncă”, continuă acelaşi personaj, vorbind într-un decor de iarnă rusească aspră, în timp ce în înregistrarea video sunt inserate imagini cu limuzine oficiale luxoase şi ruşi bogaţi ciocnind pahare cu băutură.

El îşi motivează decizia de a trece de partea CIA tocmai prin „patriotismul” său. Mesajul video, care urmăreşte să atragă agenţii ruşi de informaţii nemulţumiţi de sistemul în care lucrează sau de situaţia lor în acest sistem, se încheie cu secvenţe în care un astfel de agent îmbrăcat elegant contactează CIA de pe un telefon mobil într-o curte înzăpezită.

Kremlinul a reacţionat ironic după apariţia acestei înregistrări şi a amintit CIA că în Rusia reţeaua socială X (fosta Twitter) este interzisă şi poate fi accesată doar prin VPN, multe din reţelele de acest fel fiind de asemenea interzise, sugerând spionajului american să folosească mai degrabă reţeaua VKontakte pentru a-şi creşte şansele de a racola agenţi ruşi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol