5 iunie 2020, 0:36

Ciara, greu de oprit. După ce a alarmat Europa, furtuna ajunge în România

Fenomenele meteo extreme au alarmat deja toată Europa, iar meteorologii au emis deja două coduri de vreme rea dintre care unul este intrat în vigoare de luni. Totodată, meteorologii anunță cod galben de vânt, începând de astăzi de la ora 20:00 și până mâine la aceeași oră, valabil doar în zonele montane, acolo unde rafalele vor depăși 80-100 km/h, spulberând zăpada de pe versanți și scăzând vizibilitatea, anunță Libertatea. 

Europa, devastată de furtuna Ciara

În ultimele 24 de ore, vremea din Marea Britanie a fost cu adevărat extremă. Vântul a suflat în rafale cu o viteză de până la 160 de km/h, determinând inundații, blocări ale mijloacelor de trasnport în comun, ale drumurilor și ale trenurilor de mare viteză, dar și anulări a sute de zboruri naționale sau internaționale.

În orașe precum Munchen şi Stuttgart vântul a ajuns la intensitatea unui adevărat uragan, suflând cu peste 170km/h, lăsând zeci de mii de oameni fără electricitate, după ce copacii s-au rupt producând avarii stâlpilor de înaltă tensiune, anunță a1.ro.

Furtuna care a devastat întreaga jumătate nordică a Europeni se îndreaptă cu pași repezi spre noi, iar efectele sale vor fi resimțite și în România, în decursul acestei seri, când în zone restrânse, vântul va putea sufla și cu 120 km/h.

Meteorologii afirmă că situația nu este una ce ar trebui neglijată și deja au fost emise mai multe avertizări de cod galben și roșu de vreme rea.

„Situația este destul de serioasă. Deja vântul suflă cu rafale de 140 de km/h în zona montană a județului Neamț. Iată că fenomenele au început.

Este adevărat că acest cod galben care are în vedere acest vânt foarte puternic în vestul centrul și nordul țării a intrat în vigoare la ora 14:00 și va fi valabil până mâine seară la ora 20:00. Vântul suflă deja cu peste 45 de km/h și, momentan, la peste 1.800 de metri altitudine avem parte de rafale extrem de puternice. Din păcate, orele care vor veni vor aduce probleme din ce în ce mai mari.

Acesta este motivul pentru care de la ora 18:00 va fi în vigoare un cod portocaliu pentru masivele nordice și pentru nordul munților Apuseni. Acolo, până mâine seară la ora 20:00 pot să apară probleme. Sperăm, nu de calibrul celor care au fost în zona înaltă a Munteniei, acum o săptămână, mai exact joi noaptea, când a fost cod roșu și când la 2.000 de metri altitudine s-au înregistrat 210 de km/h.”, a menționat meteorologul Simona Căpșună, pentru Digi24.

Sursă Foto: blacknews.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.