16 octombrie 2021, 21:47

CINCI ANI: Nu am învăţat nimic din tragedia de la clubul Colectiv. Ce va fi, dacă va mai fi?

Se împlinesc azi cinci ani de la tragedia de la clubul Colectiv, în urma căreia 65 de tineri au murit şi alţi zeci îşi trăiesc viaţa în chinuri greu de închipuit.

La cinci ani de la incendiu, nu avem încă vinovaţi pedepsiţi şi, dacă tragedia s-ar repeta, ne-am da seama, a câta oară?, că nu am învăţat nimic. Ba, mai mult, memoria scurtă a făcut ca unul dintre personajele din acest puzzle nerezolvat să candideze şi să fie ales primar, semn că uităm repede şi iertăm uşor.

La 30 octombrie 2015, România avea să trăiască cea mai mare tragedie din istoria postdecembristă- Incendiul din clubul Colectiv.

Ora 22.30: pe scenă urcă trupa Goodbye to Gravity. În timpul concertului, din cauza unor artificii, tavanul clubului începe să ardă.

Fumul devine tot mai dens. Disperați să iasă din club, oamenii se calcă în picioare. Este o singură ieșire.

Din acest infern, doar unii reușesc să scape. La fața locului sosesc pompieri, ambulanțe și poliția.

În câteva ore este anunțat primul bilanț al tragediei: 27 de morți și 162 de răniți, împărțiți aproape la toate spitalele din Capitală. Parchetul Tribunalului București începe în aceeași noapte ancheta pentru ucidere din culpă, aminteşte AGERPRES.

De la o zi la alta, numărul celor care pierd lupta pentru supraviețuire crește, fie din cauza rănilor mult prea grave, fie din cauza unui sistem sanitar care se dovedește a fi depășit.

Spitale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel şi Elveţia primesc 34 dintre răniţii din România, de la Colectiv.

Artistul André Rieu, dar și fostul premier britanic David Cameron sau președintele Poloniei Andrzej Duda au adus, printre alte mii de oameni perindaţi la locul tragediei după incendiu şi în toţi aceşti ani, omagii victimelor.

La 3 noiembrie 2015 mii de oamenii protestează nemulțumiți de corupția din sistemul public. O zi mai târziu Guvernul condus de Victor Ponta își depune demisia.

Se formează un nou guvern technocrat, condus de Dacian Cioloș.

Și primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, demisionează, la cererea străzii. În 2020 candidează la Primăria Sectorului 5 şi câştigă.

În memoria victimelor, în ultimii cinci ani au fost organizate marșuri, concerte caritabile și expoziții, iar în fața clubului a fost ridicat un monument.

Numărul celor care au murit din cauza incendiului din clubul Colectiv a crescut, în 2017, la 65.

În decembrie 2019: Tribunalul Bucureşti anunță primele sentinţe – fostul primar al Sectorului 4 a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare.

În motivarea deciziei de condamnare, publicată în martie 2020, judecătorul susţine că tragedia de la clubul Colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ.

Procesul nu a fost încheiat.

La cinci ani de la tragedie, dosarul încă se judecă.

Preşedintele Klaus Iohannis a depus, vineri, o coroană de flori în faţa Clubului Colectiv, în memoria victimelor incendiului.

Şeful statului a aprins o candelă şi s-a recules câteva momente în faţa altarului improvizat în faţa clubului în memoria victimelor incendiului din 30 octombrie 2015.

Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea art. 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 56/2015 privind plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragediei de la Colectiv.

Ce va fi, dacă va mai fi?

Sursa foto: presidency.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.