20 aprilie 2024, 2:43

Cinci dezavantaje surprinzătoare atunci când ești extrem de inteligent. Cu ce se confruntă persoanele cu un IQ ridicat?

E posibil să credeți că viața e mai ușoară, mai fericită și infinit mai satisfăcătoare pentru cei care au un IQ ridicat. Cu toate acestea, e posibil să nu fie cazul, după cum reiese din peste 100 de răspunsuri la întrebarea: „Când devine inteligența un blestem?”

Cele 100 de persoane au vorbit despre multe aspecte, de la așteptările absurd de mari pe care oamenii le au din partea lor și până la necazul de a fi percepuți în mod constant fanfaroni.

Mai jos, găsiți câteva dintre cele mai provocatoare răspunsuri și explicație din spatele lor.

1. De multe ori gândești, în loc să simți

Unul dintre utilizatorii Quora, Marcus Geduld, spune că, în general, își înțelege foarte bine emoțiile și poate spune altor persoane despre ele – dar nu simte niciodată ușurarea pe care ar trebui să o simtă în urma exprimării lor.

„Aceasta este o problemă obișnuită pentru oamenii deștepți, în special pentru cei care sunt extrem de verbali. Folosesc cuvintele ca un paravan. Și când am terminat de explicat, tot ce am explicat este încă blocat în mine, doar că acum are o etichetă”, a explicat acesta, potrivit IFL Science.

Observația lui Geduld evidențiază distincția dintre abilitățile cognitive și emoționale. Oamenii de știință nu pot spune cu siguranță dacă și cum sunt legați cei doi factori, dar unele cercetări interesante sugerează că inteligența emoțională ridicată compensează capacitatea cognitivă scăzută, cel puțin la locul de muncă.

Cu alte cuvinte, s-ar părea că oamenii care sunt super inteligenți ar putea să nu aibă nevoie să se bazeze pe abilitățile emoționale pentru a rezolva problemele.

2. Oamenii se așteaptă de la tine să fii cel mai bun

„Vă așteptați automat să fiți cel mai bun, indiferent de ce”, scrie Roshna Nazir.

„Nu ai cu cine să vorbești despre slăbiciunile și nesiguranțele tale”, explică aceasta.

Mai mult, ești panicat de ceea ce s-ar întâmpla dacă nu te-ai ridica așteptărilor.

„Acest lucru te face atât de precaut cu privire la eșecul tău încât nu îți poți permite uneori să-ți asumi riscuri, doar temându-te că ce s-ar întâmpla dacă ai pierde”, scrie Saurabh Mehta, alt respondent.

Într-o lucrare intitulată „Smart Parenting for Smart Kids” și postată pe PsychologyToday.com, autorii scriu că părinții sunt, în general, cei mai nerăbdători cu privire la realizarea copiilor lor atunci când acești copii sunt deștepți și deja se descurcă bine la școală. Din păcate, „uneori asta poate duce la o concentrare prea mare asupra a ceea ce fac, mai degrabă decât a cine sunt de fapt”.

3. Este posibil să nu înveți valoarea muncii adevărate

Un număr de respondenți au menționat că un IQ ridicat nu duce întotdeauna direct la succes, iar oamenii extrem de inteligenți nu pot dezvolta niciodată perseverența necesară pentru a reuși.

Potrivit lui Kent Fung, „inteligența devine o problemă atunci când cei care o au descoperă că nu trebuie să lucreze la fel de mult pentru a ține pasul și, astfel, să nu dezvolte niciodată o etică corectă de muncă.”

Acest lucru l-au descoperit și cercetătorii. Aceștia au constatat că oamenii extrem de inteligenți ar putea simți că nu au nevoie să lucreze la fel de mult pentru a realiza ceea ce își doresc.

4. Ai tendința de a gândi prea mult lucrurile

O temă importantă a luat în calcul capcanele petrecerii prea mult timp contemplând și analizând.

„Îți dai seama cât de tragic este totul și că nimic nu înseamnă cu adevărat nimic. Cauți răspunsuri și te înnebunește”, scrie Akash Ladha.

Într-adevăr, un studiu amplu, publicat în 2015, a constatat că inteligența este într-adevăr legată de îngrijorare. Acesta mai arată că oamenii inteligenți pot găsi imposibil să facă o alegere.

Tirthankar Chakraborty scrie: „Înțelegerea posibilelor ramificații ale deciziilor dvs., în special tendința de a analiza în exces aceste consecințe, face ca decizia să nu fie luată niciodată”.

5. Înțelegi cât de mult nu știi

A fi superinteligent înseamnă adesea să conștientizezi limitele propriei tale cunoștințe. Practic, să înțelegi că nu vei putea niciodată să înveți sau să înțelegi totul.

Scrie Mike Farkas: „Inteligența este un blestem când … cu cât știi mai mult, cu atât te simți că știi mai puțin”.

Observația lui Farkas amintește un studiu realizat de Justin Kruger și David Dunning, care a constatat că, cu cât ești mai puțin inteligent, cu atât îți supraestimezi abilitățile cognitive – și invers.

Sursă foto: b1.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol