18 aprilie 2024, 20:04

Bărbații petrec mai mult timp relaxându-se decât femeile. Cinci diferențe de personalitate dintre femei și bărbați

Desigur, de egali suntem egali, dar asta nu înseamnă că nu sunt unele mici diferențe între personalitățile noastre. Bazându-se pe unele studii, Forbes trece în revistă cinci lucruri care diferențiază femeile de bărbați.

1. Extrovertiții de gen feminin pot fi mai puțin fericiți romantic decât cei de sex masculin.

Atât extrovertiții masculini, cât și cei feminini, se hrănesc din energia altora și ambii au rețele sociale mari – atât online cât și în viața reală, dar există câteva diferențe importante.

O lucrare recentă publicată în revista Social Psychology and Personality Science a constatat că femeile extrovertite erau mai puțin susceptibile de a experimenta fericirea romantică și de a avea un grad ridicat de angajament ocupațional, comparativ cu bărbații. Acest lucru nu înseamnă că femeile extrovertite nu pot beneficia în același timp de romantism și de cariere mulțumitoare, ci că aceste lucruri le vin mai natural bărbaților.

2. Femeile recunosc mai bine manifestările faciale de dezgust.

În general, este acceptat că femeile au un coeficient emoțional mai mare decât bărbații. Un studiu recent publicat în revista Emotion adaugă nuanțe acestei dezbateri de lungă durată. Cercetătorii au cerut atât bărbaților, cât și femeilor să evalueze o serie de fotografii ale indivizilor care exprimă una dintre cele cinci emoții de bază (furie, dezgust, frică, fericire sau tristețe). S-a constatat că femeile au fost semnificativ mai bune la identificarea dezgustului și tristeții, iar bărbații au fost semnificativ mai buni în identificarea fericirii.

Deoarece femeile sunt cele care dau naștere copiilor, ele pot avea o sensibilitate sporită la potențiali contaminanți din mediul lor și, prin urmare, ar putea fi mai susceptibile de a identifica semnale de dezgust. În schimb, bărbații pot prezenta o sensibilitate mai mică la dezgust, ca modalitate de a-și sublinia puterea și virilitatea.

3. Bărbații sunt mai singuri mai devreme în viață decât femeile.

Stereotipul despre singurătate sugerează că aceasta crește odată cu vârsta. Începem viața cu o rețea socială largă și dinamică, dar, în timp, oamenii merg pe căi separate, iar prietenii și cunoștințele devin mai greu de găsit.

Un studiu recent publicat în Journal of Personality and Social Psychology a examinat dezvoltarea singurătății de-a lungul vieții. Cercetătorii au descoperit că traiectoria singurătății de-a lungul duratei vieții depinde de gen.

4. Bărbații petrec mai mult timp relaxându-se decât femeile.

O cercetare recentă a măsurat cantitatea de timp dedicată de bărbați și femei diverselor activități de agrement, cum ar fi uitatul la televizor, practicarea de hobby-uri, socializarea cu familia și prietenii, practicarea unui sport, participarea la evenimente culturale.

Potrivit rezultatelor, bărbații, în medie, s-au angajat în aproximativ 113 minute de activități de agrement zilnice, în timp ce femeile au totalizat aproximativ 101 minute.

Dar, când li s-a cerut să raporteze satisfacția derivată din activitățile de agrement, femeile au raportat niveluri semnificativ mai ridicate. Cu alte cuvinte, în timp ce bărbații au mai mult timp liber decât femeile, acestea se bucură de fapt de activitățile lor de agrement mai mult decât bărbații.

5. Bărbații folosesc un limbaj mai abstract pentru a comunica.

Într-un studiu recent, o echipă de psihologi a examinat gradul în care bărbații și femeile s-au bazat pe „abstractizarea comunicativă” pentru a-și transmite verbal ideile și emoțiile. Este vorba despre tendința oamenilor de a folosi vorbirea abstractă, care se concentrează pe imaginea mai largă și pe scopul final al acțiunii, mai degrabă decât pe vorbirea concretă, care se concentrează pe detalii și mijloacele de realizare a acțiunii.

Cercetătorii au examinat peste 600.000 de postări de blog de la Blogger.com și au descoperit că bărbații foloseau un limbaj mult mai abstract în postările lor de pe blog.

Foto: Obed Hernández (Unsplash)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol