14 iunie 2021, 5:35

Cine a fost femeia de care Ștefan cel Mare s-a îndrăgostit iremediabil. Ultima iubire a voievodului

Este binecunoscut faptul că marele voievod al Moldovei Ștefan cel Mare a avut parte de o viață amoroasă plină de controverse. Istoricii menționează că acesta a avut de-a lungul vieții trei soții, dar și multe alte relații în afara căsătoriei.

Cu toate acestea, Ștefan cel Mare s-a oprit din tumultul amoros atunci când a întâlnit-o pe Maria Voichița, de care s-a îndrăgostit iremediabil și pe care a iubit-o până la sfârșitul vieții. Așa se face că Voichița a fost cea de-a treia și ultima soție a domnitorului, iar istoricii atestă și faptul că aceasta a avut și cea mai mare influență asupra politicilor și deciziilor luate de conducător, fiind sfătuitoarea sa.

Maria Voichița era cu 25 de ani mai mică față de voievod și era fiica domnului muntean Radu cel Frumos şi al Doamnei Maria Despina.

Povestea de dragoste dintre cei doi a început destul de atipic, pe când Maria era prizoniera lui Ștefan cel Mare. Aceasta a fost luată ostatică împreună cu mama sa, în anul 1473, în urma unui atac armat pe care Ștefan cel Mare l-a desfășurat mpotriva lui Radu cel Frumos, domnitorul Ţării Româneşti, care era aliatul turcilor. Domnitorul a vrut să-l detroneze, iar în locul său să-l urce pe Laiotă Basarab.

Însă Maria Voichița avea 16 ani, era tânără, furmoasă și deosebit de atrăgătoare. Așa că Ștefan nu a putut să-i reziste prea mult. Unele izvoare istorice atestă faptul că Maria Voichiţa şi Ştefan au început să se iubească încă de când acesta era căsătorit cu a doua soție, însă acest lucru a fost acceptat cu ușurință de Voichița: „Aici se vede că farmecul fiicei lui Radu prinse în laţ simţirile lui Ştefan care începu a umbla după ea”, scria A.D. Xenopol în ”Istoria Românilor din Dacia Traiană”, potrivit Adevărul. 

Ștefan cel mare și Maria Voichița

Sursă Foto: Adevărul.ro

O căsătorie plină de controverse

În jurul cărătoriei dintre Ștefan cel Mare și Voichița au existat mereu numeroase controverse. Istoricii atestă faptul că acesta a divorțat de a doua sa soție și pe motiv că averea avesteia fusese cucerită de turci, iar voievodul nu mai avea niciun interes în continuarea relației cu aceasta. Alte voci susțin că Ștefan și Voichița s-au căsătorit după moartea Mariei de Mangop, în 1478.

Sursă Foto: fanatik.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.