18 aprilie 2024, 18:56

Cine a fost Neagu Djuvara, omul care a trăit istoria din ultimul secol a României

Filosof, istoric, diplomat, jurnalist şi romancier, autor a peste 20 de volume, Neagu Djuvara s-a stins din viață la vârsta remarcabilă de 101 ani. Djuvara a trăit 45 de ani departe de casă, în exil, întorcându-se în țară abia după căderea comunismului în 1989. Avea deja 70 de ani și spunea că „am venit înapoi în țară ca să ofer, nu ca să primesc. Destinul a vrut ca la 70 de ani să fac ceea ce voiam să împlinesc la 30: să fiu universitar, să public cărţi în limba română”.

Copilăria și exilul

Neagu Djuvara s-a născut la București în data de 18 august 1916, în sânul unei familii aristocrate, de origine aromână, a cărei genealogie ajunge până în secolul al XVIII-lea și care a dat mulți oameni politici și diplomați de prestigiu. Încă din copilărie, viața i s-a așezat sub semnul istoriei, după cum povestea într-un interviu acordat pentru Agerpres.ro, în martie 2016.

M-am născut la București, într-adevăr, trei zile după ce România intrase în război, august 1916

Neagu Djuvara își face studiile la Paris, și devine licențiat în litere la Sorbona, iar în 1940 devine doctor în drept. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial participă la campania din Basarabia și Transnistria ca elev-ofițer în rezervă și este ulterior rănit aproape de Odessa relatează antena3.ro.

sursa: stiri.tvr.ro

În 1943 intră prin concurs la Ministerul de Externe și este trimis ulterior curier diplomatic la Stockholm în dimineața zilei de 23 august 1944, în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică. Numit secretar de legație la Stockholm de guvernul Sănătescu, va râmâne în Suedia până în septembrie 1947, când comuniștii preiau controlul acestui minister.

sursa: sportprofit.ro

Implicat în procesele politice din toamna anului 1947, Neagu Djuvara hotărăşte să rămână în exil, militând până în 1961 în diverse organizații ale diasporei românești. Din 1984, Djuvara devine secretar general al Casei Româneşti de la Paris, până după decembrie 1989, când, după un exil de 45 de ani petrecut în Franţa şi Niger, Neagu Djuvara s-a întors în România. Din 1991 şi până în 1998, a activat ca profesor asociat la Universitatea din Bucureşti.

Onoruri și publicații

În 2006, Neagu Djuvara a fost decorat cu Ordinul Național ”Servicul Credincios” în grad de Mare Cruce. Totodată, în 2010 a fost decorat de către ambasadorul Franței la București, Henri Paul, cu ordinul Ordinul Artelor și Literelor în grad de Ofițer. La 9 august 2016 istoricului Neagu Djuvara i-a fost conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

Neagu Djuvara primind „Steaua României”, sursa: secundatv.ro

Printre cele mai cunoscute cărţi publicate de reputatul istoric se numără:

„Civilizaţii şi tipare istorice” (1975),

„Între Orient şi Occident. Țările române la începutul epocii modern” (1995),

„O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri” (1999),

„Cum s-a născut poporul român” (2001),

„Amintiri din pribegie” (2010),

„Trecutul este viu. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Neagu Djuvara” (2014).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol