5 octombrie 2023, 6:52

Cine a fost pacientul zero al pandemiei de COVID-19? O nouă ipoteză la orizont

Sună un pic cam ca în bancurile cu rabinul de Buhuși, și așa, și așa. Cert este că o nouă ipoteză a fost lansată pe piață de un anchetator al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), organizație care se străduiește să afle de unde a pornit pandemia de COVID-19.

Ei bine, primul pacient COVID ar fi putut fi infectat de un liliac în timp ce lucra în laboratorul din orașul chinez Wuhan, spune doctorul Peter Ben Embarek, anchetator al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS),  relatează Sky News.

Embarek a spus la canalul danez de știri TV2 că teoria potrivit căreia un cercetător a fost infectat cu noul coronavirus SARS-CoV-2  în timp ce lua mostre ”este una dintre ipotezele probabile”.

Aici virusul poate sări direct de la liliac la om. În acest caz, ar fi un angajat al laboratorului și nu un sătean oarecare sau altă persoană care are în mod regulat contact cu liliecii”, a spus el.

Cercetătorul, care a condus ancheta OMS în China cu privire la originile COVID-19, a adăugat că nu există nicio dovadă directă pentru a sprijini acest scenariu, care a fost anterior considerat ”extrem de improbabil”.

Anchetă la Wuhan

Echipa internațională de experți chinezi și ai OMS, care a anchetat apariția coronavirusului în Wuhan, a anunțat la 9 februarie că nu a găsit indicii privind prezența virusului în acest oraș din China înainte de decembrie 2019 și că nu a reușit să identifice animalul aflat la originea epidemiei.

De asemenea, OMS a afirmat, pe de altă partă, că teoria potrivit căreia coronavirusul ar fi scăpat din laboratorul de virusologie din metropolă este „extrem de improbabilă„. „Nu există destule dovezi […] pentru a determina dacă Sars-Cov-2 s-a propagat în Wuhan înainte de decembrie 2019„, a afirmat Liang Wannian, șeful delegației cercetătorilor chinezi, într-o conferință de presă.

Metropola din centrul Chinei a fost prima din lume care a raportat cazuri de COVID-19.

Transmiterea de la un animal este probabilă, dar acesta „nu a fost încă identificat„, a precizat acesta.

O transmitere a coronavirusului de la un prim animal la al doilea, înainte de contaminarea omului, este ipoteza „cea mai probabilă”.

Această pistă cere însă „cercetări mai specifice și mai țintite„, a precizat atunci Peter Ben Embarek, șeful delegației OMS.

OMS a cerut un control la laboratoare, China a respins

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut în iulie un control al laboratoarelor unde au fost identificate primele cazuri de Covid-19 în China, în continuarea anchetei cu privire la originile pandemiei.

Potrivit OMS, trebuie făcute studii ori luate măsuri în cinci domenii principale, acestea incluzând „controale ale laboratoarelor şi institutelor de cercetare active în regiunea unde au fost identificate primele cazuri umane în decembrie 2019”, a indicat la 16 iulie, într-o reuniune cu reprezentanţii statelor membre, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

China a respins ulterior planul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a întreprinde o a doua fază a anchetei privind originea COVID-19, care cuprinde ipoteza că SARS-CoV-2 ar fi putut scăpa dintr-un laborator chinezesc.

Nu vom accepta un astfel de plan de urmărire a originilor pentru că, în unele aspecte, ignoră bunul simţ şi sfidează ştiinţa”, a declarat reporterilor Zeng Yixin, vice-ministru al Comisiei Naţionale de Sănătate.

Zeng a spus că a fost surprins când a citit prima dată planul OMS, deoarece listează ipoteza că o încălcare a protocolului unui laborator a făcut ca virusul să iasă de acolo în timpul unei cercetări.

Îndemn la cooperare

Organizația Mondială a Sănătății a subliniat joi că are nevoie de „toate datele” legate de COVID-19 pentru a investiga ipoteza unei scăpări din laborator în China, îndemnând toate țările „inclusiv China” să împărtășească date despre cazurile timpurii.

Împărtășirea datelor și permiterea reexaminării eșantioanelor  nu este altceva decât un îndemnm pentru toate țările, inclusiv China, să sprijine astfel încât să putem avansa în studiul originilor (pandemiei) rapid și eficient”, a precizat OMS într-un comunicat.

”De la începutul pandemiei de COVID-19, OMS a cooperat cu statele membre și comunitatea științifică pentru a înțelege mai bine cum a început această pandemie, astfel încât să fim mai pregătiți pentru următoarea”, arată OMS în comunicatul postat pe site-ul său.

”Prioritatea OMS este ca oamenii de știință să se bazeze pe prima fază a studiilor, să pună în aplicare recomandările prezentate în raportul din martie 2021 și să accelereze eforturile științifice cu privire la toate ipotezele. Căutarea originilor oricărui agent patogen nou este un proces dificil, care se bazează pe știință și necesită colaborare, dăruire și timp”, se mai arată în comunicat.

Sursa foto: Todd CravensUnsplash

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol