25 aprilie 2024, 20:11

Cine au fost cei mai celebri 4 spioni sovietici care au lovit greu Statele Unite

În timpul Războiului Rece, sute de spioni sovietici acționau pe teritoriul SUA, având o singură misiune: să distrugă marele dușman al regimului de la Moscova. Deși nu s-a soldat cu o confruntare armată directă, rivalitatea dintre SUA și Uniunea Sovietică a fost marcată de tensiuni, suspiciune și paranoia. Lupta dintre cei doi giganți mondiali s-a dat mai mereu în culise, în enigmatica lume a spionajului.

Uniunea Sovietică fura informații din SUA încă din anii ’20

Când vorbim despre spioni sovietici care au lucrat în Statele Unite, gândul ni se îndreaptă, în mod firesc, către Războiul Rece. Cu toate acestea, rușii au început operațiuni de spionaj în SUA  încă din anii  ’20.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, paranoia tot mai mare a lui Stalin l-a determinat pe liderul sovietic să implanteze un număr semnificativ de spioni sovietici în Statele Unite. Scopul lor? Să afle tot ce se putea despre programele americane de creare a bombei atomice.

John Anthony Walker

sursa: cryptomuseum.com

John Walker a fost ofițer în Marina SUA și a făcut parte din Flota de Submarine cu Rachete Balistice. Datorită funcției sale, în anii ‘60, Walker avea acces la documente secrete de stat. Staționat la Charleston, Carolina de Sud și având nevoie de bani, Walker și-a deschis și o mică afacere: un bar, numit Bamboo Shack. Însă cheltuielile cu deschiderea barului, iar apoi încasările mici pe care le avea l-au împins pe Walker într-o groapă financiară.

Problemele cu banii, dublate de alcoolismul soției sale, l-au făcut să vândă informații secrete Uniunii Sovietice. Așa a ajuns Walker să facă parte din armata de spioni sovietici de pe teritoriul SUA. Walker le vindea rușilor tot ce apuca: coduri radio, planuri utilizate de forțele armate, dar și informații cu privire la coordonatele flotei americane. La o lună după ce Walker a vândut primul material sovieticilor, Coreea de Nord a capturat USS Pueblo, un vas de supraveghere al marinei americane.

Mai târziu, Walker l-a recrutat pe Jerry Whitworth, care avea să ajungă șef peste secția de sonare și care avea acces la și mai multe materiale secrete. Până la urmă, sfârșitul operațiunilor lui Walker a fost cauzat de fosta sa soție, Barbara. După mai multe încercări de a contacta FBI-ul, în 1984 ea a reușit în sfârșit să-i convingă pe agenți de activitățile de spionaj ale fostului ei soț.

În schimbul acestor informații, Barbara a primit imunitate. Cercul de spioni sovietici recrutați de Walker a compromis grav capacitatea Marinei Statelor Unite de a comunica în siguranță cu propriile submarine și de a depista submarinele sovietice în timpul Războiului Rece.

Se crede că Walker a obținut peste un milion de dolari de la sovietici în schimbul materialelor secrete, de-a lungul anilor. El a fost condamnat la trei sentințe pe viață, plus 40 de ani pentru spionaj. Jerry Whitworth a primit o sentință de 365 de ani de închisoare, pe care o execută și în prezent.

Alger Hiss

sursa: fineartamerica.com

Guvernul federal american a fost, la rândul lui, împânzit de spioni sovietici. Deși implicarea sa nu a fost niciodată dovedită oficial, potrivit istoricilor, Alger Hiss a furnizat informații secrete Uniunii Sovietice.

Suspiciunile au planat asupra lui foarte mult timp, însă sistemul judiciar american n-a reușit să-i dovedească vinovăția. În timp ce lucra pentru guvernul federal, Hiss a fost acuzat că este membru al Partidului Comunist, dar a negat cu tărie toate acuzațiile.

Mai mult, el l-a dat în judecată pe acuzatorul lui, Whittaker Chambers, pentru defăimare. Chambers a adus probe care arătau că Hiss lucrase ca spion sovietic. Potrivit lui Chambers, Alger Hiss fusese implicat într-o misiune de obținere de informații referitoare la armele nucleare americane. Mai multe surse independente l-au indicat pe Hiss ca fiind un membru activ al Grupului Ware, o organizație de spioni sovietici cunoscuți, care activau în SUA și Canada. În ciuda acestor informații, Hiss nu a fost niciodată pus sub acuzare, iar apoi fapta s-a prescris.

 William Fisher

sursa: nextews.com

Activitatea grupurilor de spioni sovietici de pe teritoriul SUA s-a concentrat în mare parte pe obținerea de informații despre programul nuclear american. Un alt spion care a avut această misiune a fost William Fisher, ofițer KGB.

Acesta a folosit multiple identități pentru a înființa un cerc de spioni în Statele Unite. Abil și priceput, în câțiva ani, Fisher a pus bazele unei rețele de spionaj extinse. Aceasta era sprijinită îndeaproape de ofițeri KGB, atât din Moscova, cât și din SUA. Fisher a comunicat cu Moscova folosind metode dintre cele mai inedite. Pentru a trimite mesaje codate, el folosea monede americane goale pe dinăuntru, în care plasa mesaje microscopice.

Deoarece nu trezeau suspiciuni, monedele puteau fi scoase din țară foarte ușor. Însă tocmai acest truc ingenios i-a adus sfârșitul lui Fisher. Din greșeală, agentul sovietic a plătit cu o astfel de monedă unui băiat care vindea ziare.  Moneda s-a deschis când băiatul a scăpat-o jos, iar microfilmul pe care îl conținea a ajuns în curând în mâinile FBI-ului. În următorii patru ani, cei de la FBI s-au străduit să descifreze informațiile codate de pe microfilm, precum și originea monedei. În mai 1957,  Reino Haihanen, un agent KGB căruia i se ordonase să se întoarcă la Moscova a trădat, dezvăluind FBI-ului semnificația mesajului.

Tot Haihanen a dezvăluit implicarea lui Fisher în activitățile de spionaj. Fisher a fost arestat, judecat și condamnat la 30 de ani de închisoare pentru spionaj. Ulterior, el a fost folosit ca monedă de schimb pentru pilotul american Francis Gary Powers, capturat de sovietici. După întoarcerea sa la Moscova, fostul spion a devenit lector.

A murit în 1971, fără ca FBI-ul să reușească să captureze vreun alt membru al rețelei de spioni sovietici pe care o crease.

Aldrich Ames

sursa: abcnews.go.com

Aldrich Ames este unul dintre cei mai celebri spioni sovietici care au acționat pe teritoriul SUA. Specialist în contraspionaj al serviciului american de informații, în timpul carierei sale Ames a lucrat ca spion dublu pentru URSS, iar mai târziu pentru Federația Rusă.

A fost cel mai prolific spion sovietic din SUA, reușind să compromită numeroși agenți americani. Surprinzător este faptul că Ames nu a fost recrutat, ci el însuși și-a oferit serviciile sovieticilor.

Din dorința de a câștiga bani pentru a-și plăti imensele datorii pe care le acumulase, din 1985 Ames a lucrat pentru Uniunea Sovietică din interiorul CIA. De-a lungul anilor, Ames a reușit să compromită un număr mare de agenți americani, care fie au dispărut, fie au sfârșit în închisorile sovietice. Din cauza cheltuielilor prea mari pe care le avea, Ames a atras atenția CIA. Agenția americană a început să-l supravegheze.

După ce a fost surprins vizitând de mai multe ori ambasada sovietică, Ames a fost arestat, iar ulterior condamnat la închisoare pe viață.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol