27 aprilie 2024, 23:28

Cine au fost primii români care au ajuns în America? Povestea preotului transilvănean care l-a întâlnit pe Benjamin Franklin

Mulți români sunt fascinați de America. Cine au fost primii care au călcat pe urmele lui Cristofor Columb?

Un preot atras de electricitate

Primul român care a ajuns America, în jurul anului 1750, ar fi un preot din Transilvania aparținând Bisericii Greco-Ortodoxe. Cercetătorul Demetrius Dvoichenko-Markov a descoperit în corespondența savantului american Benjamin Franklin informații care-l indică pe preotul ortodox Samuilă Damian. Acesta a plecat din Transilvania cu intenția de a face înconjurul lumii, a traversat Europa prin Austria, Germania, Franţa, Olanda şi în Anglia. Samuel Damian şi-a făcut drum până la uşa lui Benjamin Franklin, mânat de curiozitatea cu privire la noua minune descoperită, electricitatea, arată adevarul.ro.

Românul care a negociat Alaska pentru SUA

Alt român care a pășit pe pământul american a fost George Pomuț, în jurul anului 1850. A fost românul care a negociat Alaska pentru SUA, atunci când acest teritoriu de pe continentul nord-american a fost cumpărat de la Rusia. La data de 15 martie 1855, George Pomuţ a obţinut cetăţenia Statelor Unite ale Americii.

Români, în goana după aur

Tot în perioada anului 1850 a fost semnalată și prezența unor români care participa într-o goana nebună după aur, însă nu se știu foarte multe detalii despre ei. Unii autori vorbesc, fără ca afirmațiile lor să poată fi dovedite documentar, despre un vas cu 120 de români care ar fi plecat, în anul 1856, din portul Constanța, cu destinația California. Aici pasagerii au renunțat la mirajul aurului californian și au format o colonie.

Un haiduc din Muntenia

În tradiția orală a românilor din Statele Unite s-a vorbit în perioada de început a emigrației de un haiduc din Muntenia, care ar fi reușit pe la anul 1800 să scape de urmărirea poterei și să ajungă apoi în America, stabilindu-se în Mississippi.

Români implicați în Războiul Civil

Se vorbește de mai mulți români în Statele Unite în timpul Războiului Civil (1861-1865), când mai multe state de pe coasta Oceanului Atlantic și din Nord au pornit un război contra statelor americane din Sud, deoarece acestea din urmă nu voiau să desființeze sclavia.În timpul evenimentelor militare, români ca Gheorghe (George) Pomuț, Nicolae Dunca, Emanoil Boteanu, Eugen Alcaz, Ilarie Mitrea, Ion Cerghedi, Ion Munteanu și Eugen Ghika au devenit cunoscuți în America, arată historia.ro.

Primele statistici

În rapoartele statistice americane, din pricina numărului mic, emigranții români apar ca o subdiviziune specială abia din anul 1899. În anul 1899 au intrat în SUA 96 de emigranți români, în 1900 – 398, 1901 – 761, 1902 – 2033, 1903 – 4.740, 1904 – 4.364.

sursa foto: timpul.md

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol