28 aprilie 2024, 7:18

“Cinematografele au supraviețuit războiului, crizei și pandemiei, ceea ce ne conferă încrederea de a afirma că nu vor muri niciodată”

Pandemia a dat peste cap cinematografele. Închise complet sau obligate la a funcționa cu capacități reduse, luni de zile, a fost un cec în alb pentru serviciile de streaming.

Lumea a comparat confortul locuinței și prețurile unor abonamente de tip Netflix, benzina până la mall, căutarea unui loc de parcare cu alternativa de a reveni în sălile de cinema. Unii au abandonat, alții s-au (re)întors mai timid în scaunele de cinema.

Cum a fost percepută această criză a cinematografelor, unde s-a ajuns și ce-i de făcut ne spune Harry Antonopoulos, Managing Director al Cineplexx România si Grecia.

Cineplexx este unul dintre cei mai importanți operatori de cinematografe din Europa Centrală și de Est, cu o experiență de peste 50 de ani în industrie. Compania operează în prezent peste 60 de cinematografe în 12 țări: Austria, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Kosovo, Albania, Macedonia de Nord, Grecia, Italia. În România, Cineplexx deține deja cinci locații multiplex: 2 în București (Băneasa și Titan), Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Cea de-a șasea locație, în Promenada Craiova, urmeaza să se deschidă anul acesta.

  1. Ce concluzie au tras cinematografele după pandemie?

Clar pandemia a reprezentat un moment critic în evoluția cinematografiei, România fiind una dintre țările cu cele mai aspre restricții și cea mai îndelungată perioadă cu toate operațiunile închise. După această perioadă, am revenit într-un mediu în care comportamentul spectatorului a fost cu totul altul decât îl știam.

Concluzii ar fi mai multe atât la nivel micro, cât și macro, însă cel mai relevant pentru noi a fost faptul că cinematografele au demontat toate speculațiile pesimiste. Cinematografele au supraviețuit războiului, crizei și pandemiei, ceea ce ne conferă încrederea de a afirma că nu vor muri niciodată.

Oamenii au revenit în fața marelui ecran pentru că sunt “animale sociale”, iar ieșirea la cinema a rămas în topul preferințelor în ceea ce privește petrecerea timpului liber. S-au depus extrem de multe eforturi atât din partea  cinematografelor, cât și a distribuitorilor, astfel încât oamenii să revină la cinema, iar Cineplexx a fost mereu cel mai mare avocat al experienței premium de vizionare în fața marelui ecran.

 

  1. Și-a revenit piața românească a cinematografelor?

Cifrele ne arată că România și-a revenit după pandemie mai bine decât toate teritoriile europene. Acest lucru s-a datorat în mare măsură și producțiilor locale care au schimbat semnificativ centrul de interes al spectatorului.

Producătorii locali și profestionistii din industrie au devenit mai îndrăzneți, mai concentrați pe rezultate și mai dornici să concureze cu producțiile de la Hollywood. Și încă mai concurează. Au trecut deja trei ani de la pandemie, iar entuziasmul legat de lansările de filme românești încă persista, rezultatele din ce în ce mai bune aducând cu sine producții din ce în ce mai complexe.

 

  1. S-a modificat după pandemie profilul românului care merge la cinematograf? Care este? Chiar așa, putem spune că (în timp) s-au modificat gusturile cinefililor?

Cinefilii sunt atrași tot mai mult de filmele tip eveniment, care prin povestea originală și magnitudinea cinematografiei impun vizionarea în fața marelui ecran. Genul acesta de producții “de neratat” ating o audiență mult mai largă și complexă, de la adolescenți la adulți sau familii.

Cel mai bun exemplu în acest sens ar fi recentul  Oppenheimer” care a stârnit curiozitatea celor mai tineri și aprecierea celor mai în vârstă care erau deja familiarizați cu povestea apariției bombei atomice. Și înainte de acesta a fost deja renumita lansare locală “Teambuilding” care a schimbat radical mentalități.

 

  1. Filmul românesc. Unii îl scuză, alții îl acuză. Unii îl iubesc, alții nu…

Prima condiție pentru ca industria cinematografică a unei țări să supraviețuiască și să se maturizeze este aceea de a avea o puternică producție locală. În ultimii ani, lansările locale au înregistrat rezultate excepționale de box office care au întrecut multe blockbustere de la Hollywood.

Este o tendință în plină ascensiune care va persista deoarece este extrem de profitabilă și atrage cu sine experiență și know-how. Din păcate, asta nu înseamnă că toate filmele românești se bucură de succes și popularitate, de aceea revin la mențiunea “filme tip eveniment”.

Important este ca toată lumea să înțeleagă și să îmbrățișeze această tendință pozitivă și să îi ofere toate șansele pentru dezvoltare și stabilitate. Cineplexx va rămâne întotdeauna cel mai mare suporter al producțiilor românești și va face tot posibilul să le susțină cât poate de bine.

 

  1. Poți face o comparație cu ce se întîmplă în vest?

Pentru mine, România este cea mai tare și spun asta în calitate de grec. Cel mai important aspect este că spectatorii români au revenit la cinema foarte repede și natural.

 

  1. Au câștigat Netflix și celelalte servicii de streaming (deja) bătălia cu “sala”?

Categori nu! Există filme pentru toate categoriile de public și toate comportamentele de consum, însă nimic nu se poate compara cu experiența de vizionare din fața marelui ecran și intensitatea emoției colective atât de râvnită. Într-adevăr și marile studiouri au abordări diferite, însă iată ce se întâmplă la Bursa cu Disney care a pus atât de mult accent pe producțiile streaming.

 

  1. Cum vezi anul cinematografic 2024?

2024 va fi un an extrem de dificil la nivel internațional, deoarece Hollywood trebuie să recupereze mult cu producții noi anulate sau amânate în timpul pandemiei și acum afectate de infama grevă.

Sperăm că producțiile locale să își păstreze ritmul și originalitatea astfel încât să acopere deficitul. E dovedit deja faptul că publicul a revenit la cinema și că și-a reluat obiceiul de consum al marelui ecran, tot ce rămâne este ca industria să facă efortul susținut de a oferi cele mai bune motive pentru experiențe inegalabile în sala de cinema.

 

  1. Care ar trebui să fie filmele care sa “dea lovitura” (cele mai așteptate) din acest an?

Eu voi spune că vom vedea rezultate extraordinare cu “Dune II” care se lansează național și pe marile ecrane de la Cineplexx la începutul lunii martie… Dar mai sunt și câteva surprize românești despre care urmează să aflați cu toții în scurt timp. Mari așteptări anul acesta avem și de la: animațiile “Inside Out 2” (iunie) și “Despicable Me 4” (iulie), apoi “The Fall Guy” (mai), “Deadpool 3” (iulie), “Joker: Folie a Deux” (octombrie) sau un nou “Lord of the Rings” (decembrie).

 

  1. Ai favoriții tăi la Oscar?

Preferatul meu este de departe “Oppenheimer”, însă cred că “Poor Things” va face ravagii la ediția de anul acesta.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol