CITIRE

„Cinematografia iraniană este vie și dinamic...

„Cinematografia iraniană este vie și dinamică” la premiile Cannes 2018

Cineastul disident iranian, Jafar Panahi, declară că “cinematografia iraniană este vie și dinamică”, printr-o scrisoare deschisă, publicată duminică, după anunțarea selecției oficiale a Festivalului de la Cannes, unde va fi proiectat și cel mai recent lungmetraj al său.

„Pentru prima dată în istoria cinematografiei iraniene, două filme realizate de doi cineaşti din Iran sunt prezente în principala competiţie de la Cannes. Această prezenţă este semnalul ce atestă că industria cinematografică iraniană este vie şi dinamică”, a scris Jafar Panahi în acea scrisoare publicată de agenţia de presă Ilna, apropiată de politicienii reformatori din Iran.

„Dar, foarte clar, acest lucru nu place acelora care doresc moartea cinematografiei independente iraniene (şi care sunt dispuşi) la tot felul de ameninţări”, a continuat cineastul.

Sursa https://mubi.com

A 71-a ediție a Festivalului de la Cannes se va ține între 8 s 19 mai și s-a anunțat faptul că două filme iranene au fost selectate în competiția oficialî de pe Croazetă : „Three Faces„, de Jafar Panahi, şi „Todos lo saben”, un film turnat în limba spaniolă de compatriotul său Asghar Farhadi, iar delegatul general al festivalului, Thierry Fremaux, a anunțat că a cerul Iranului să autorizeze prezența lui Jafar Panahi la Cannes, informează agerpress.ro.

Însă, acest lucru nu l-a oprit din câștigarea Ursului de Aur la Festivalul de la Berli cu Pelicula “Taxi”.

„Însă dorinţa mea cea mai mare, în calitate de cineast, este ca filmele mele să fie proiectate în Iran, chiar dacă acest lucru se face într-o singură sală şi chiar dacă proiecţia are loc în cel mai îndepărtat loc din ţară”, a adăugat cunoscutul regizor.

Duminică, mai multe companii mass-media iraniene au raportat că Socitatea națională a regizorilor din Iran l-a contactat în scris pe președintele țării, Hassan Rohani, pentru a-i cere să intervină în această chestiune și să îi permintă regizorului Jafar Panahi să fie prezent la edișia din 2018 a Festibalului de la Cannes.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.