19 aprilie 2024, 17:03

Cineva (mastodont imobiliar) tușește în China (are probleme financiare) și toată planeta (bursele) intră la ATI

Luni, toate bursele importante au afișat indici „în roșu”, adică în scădere. Turbulențele piețelor provin de la dificultățile financiare prin care trece una dintre cele mai mari companii chineze din domeniul imobiliar și construcții, Evergrande, precum și din cauza tradiționalului joc „de-a șoarecele și pisica” pe care Congresul american îl face cu Administrația de la Washington în materie de aprobare a creșterii plafonului de îndatorare, scrie rfi.ro.

Nimic. Niciun cuvânt. Beijingul nu a făcut nicio declarație referitoare la situația companiei Evergrande. Faptul că luni a fost zi de sărbătoare în China nu a făcut decât să sporească intertitudinile legate de viitorul mastodontului imobiliar. Dar în culise nu există nicio îndoială în legătură cu faptul că autoritățile sunt în alertă, gata să intervină dacă situația devine prea instabilă, scrie Les Echos din Franța.

Evergrande, companie chineză cotată la Bursele din Hong Kong și Shanghai, este un mastodont din domeniile imobiliar și construcții, sectoare esențiale pentru creșterea economică din China. Cele două domenii au o contribuție de 13% la produsul intern brut al Chinei. Compania are 200.000 de angajați și un impact pe orizontală estimat la 3,8 milioane de salariați.

Ceea ce îngrijorează este că Evergrande are împrumuturi totale de 260 miliarde dolari. De aceea, unii comentatori cred că o cădere a companiei ar fi echivalentul unui Lehman Brothers chinezesc. Ceea ce poate părea ușor exagerat, dar, trebuie amintit că un eventual faliment ar avea un efect dur asupra băncilor chineze, notează rfi.ro.

Nu că fluctuațiile piețelor internaționale sau o undă de șoc pe model Lehman Brothers ar fi prima preocupare a Beijingului. Departe de asta. Dar problemele Evergrande – și efectele asupra economiei și stabilității sociale – constituie o provocare majoră pentru autoritățile chineze, comentează Les Echos.

Cu un pasiv de 2.000 de miliarde de yuani (260 de miliarde de euro!), Evergrande are angajați direcți și indirecți un număr de peste 3 milioane de chinezi și 8.000 de firme. Promotorul imobiliar cel mai îndatorat al Chinei a făcut promisiune de vânzare pentru peste 1,4 milioane de apartamente evaluate la 170 de miliarde de euro, pe care încă nu le-a terminat, potrivit Capital Economics, preluat de Les Echos. În mai multe orașe din țară, mii de cumpărători și-au exprimat îngrijorarea și au protestat în ultimele zile.

De altfel, autoritățile chineze au avertizat principalele bănci despre faptul că Evergrande, a doua companie cu profil imobiliar din China, nu își va putea achita datoria ajunsă la scadență la începutul acestei săptămâni. Creditorii sunt îngrijorați că firma își va declara starea de insolvență.

Există deja speculații că într-o astfel de situație, a încetării de plăți, statul chinez va salva compania. Problema este, de fapt, mai complicată, pentru că „dosarul Evergrande” poate deschide o temă sensibilă și anume aceea a companiilor chinezești supraîndatorate.

Dificultățile firmei numărul doi din domeniul imobiliar au început o dată cu schimbarea regulilor de către stat, care au impus ca o clădire să poată fi vândută doar când este efectiv construită. Firma a beneficiat din plin de vechiul sistem vânzând locuințe înainte de a le finaliza și reușind, în felul acesta, să se finanțeze.

Evergrande are de plătit săptămâna aceasta 84 milioane de dolari în contul unor produse financiare numite „management al averii”, care, de fapt, nu sunt nimic altceva decât niște obligațiuni corporatiste. Criza de lichidități a făcut ca firma să anunțe că, în locul banilor, creditorii pot primi cu discount o serie de proprietăți imobiliare, precum apartamente, spații de birouri, sau locuri de parcare.

Valoarea acțiunilor numărului doi din domeniul imobiliar din China a scăzut anul acesta cu 85%, iar agențiile de rating au retrogradat calificativul acordat firmei. Analiștii se tem însă de un efect de contagiune care poate apărea pe piețe și care ar putea declanșa o scădere generalizată.

De asemenea, impactul falimentului asupra economiei chineze ar fi major: firma datorează bani către 171 de bănci interne și 121 de instituții financiare. Compania, fondată de un miliardar chinez, are în derulare 1.200 de proiecte în 280 de orașe ale țării, printre care și un stadion futurist, care are ambiția de a fi cel cel mai mare din lume și care va costa 1,5 miliarde de dolari.

Asta ar mai lipsi economiei globale, care se confruntă cu deficite mari, cu datorii în creștere și bineînțeles cu un nou val de pandemie, și anume o scădere a piețelor financiare.

O altă problemă pe care au resimțit-o investitorii este eterna discuție despre ridicarea plafonului de îndatorare de către Congresul american. Este deja o regulă. Congresul a ridicat sau suspendat plafonul de 80 de ori începând din anul 1960.

Probabil că va fi de acord și anul acesta să crească plafonul datoriei peste 28.000 miliarde dolari, dar, ca de multe ori  în ultimii ani, există o tensiune între Congres și administrația de la Casa Albă.

În aceste condiții, piețele bursiere ar putea să aibă corecții mai mari sau mai mici, în funcție de optimismul sau teama investitorilor.

Soarta companiei Evergrande se transformă rapid într-una din cele mai mari probleme financiare ale Chinei, o ţară care nu s-a mai confruntat până în prezent cu deficite de asemenea dimensiuni, arată Bloomberg.

Ce ar însemna un „Lehman Brothers” made in China

Acţiunile companiei au scăzut cu 10% pe bursa din Hong Kong, după ce la un moment dat ajunseseră la cel mai scăzut nivel din mai 2010., conform Reuters.

Criza a afectat şi bursa americană: indicii bursieri S&P şi Nasdaq au înregistrat cele mai slabe performanţe din luna mai, iar Dow Jones a avut cea mai slabă zi din luna iulie, arată CNN. Bursa de pe Wall Street a inchis şi ea în scădere luni, ca urmare a crizei datoriilor Evergrande.

Scăderi au înregistrat şi indicele bursei japoneze – Nikkei – şi cel al bursei de la Frankfurt (Dax).

„Teama unui faliment al Evergrande provoacă îngrijorări legate de declanşarea unui moment «Lehman Brothers» în China, cu efecte majore asupra regiunii”, a declarat pentru BBC un specialist în tranzacţii financiare.

Sursa foto: bur


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol