29 martie 2024, 12:46

Ciocniri violente în Kosovo. 30 de membri ai forțelor KFOR, conduse de NATO, răniți

Aproximativ 30 de membri ai forţei conduse de NATO (KFOR) au fost răniţi luni în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo, unde demonstranţii sârbi cer retragerea primarilor albanezi, conform unui comunicat al KFOR, citat de AFP.

Mai mulţi militari din contingentele italian şi ungar ale KFOR „au fost ţinta unor atacuri neprovocate şi au suferit răni traumatice cu oase rupte şi arsuri în urma exploziei unor dispozitive incendiare”, în timp ce încercau să ţină sub control cele mai active margini ale mulţimii”, a declarat forţa multinaţională.

Demonstranții sârbi în nordul Kosovo protestează la adresa preluării mandatelor de către primarii albanezi care au câștigat alegerile locale boicotate de etnicii sârbi.

Soldați NATO din forţa de menținere a păcii  KFOR au format luni cordoane de securitate în jurul a trei primării din Kosovo pentru a-i respinge pe sârbii care protestează la adresa instalării unor primari de etnie albaneză într-o zonă cu majoritate sârbă.

În Zvecan, poliția kosovară de stat – formată în întregime din etnici albanezi după ce toți sârbii au părăsit forța anul trecut – a folosit gaze iritante pentru a respinge o mulțime de sârbi care a spart o baricadă de securitate și a încercat să pătrundă cu forța în clădirea municipalităţii, au spus martori oculari, citați de Reuters.

În Leposavic, aproape de granița cu Serbia, soldaţii americani din forţele de menținere a păcii au plasat sârmă ghimpată în jurul clădirii municipalității pentru a o proteja de sute de sârbi furioși care se adună în apropiere.

Forțele NATO de menținere a păcii au blocat, de aesemenea,, accesul în primăria din Zubin Potok pentru a o proteja de sârbii localnici supărați, au spus martorii.

Sârbii, care formează majoritatea în nordul Kosovo, nu au acceptat niciodată declarația de independență din 2008 a regiunii față de Serbia și încă consideră Belgradul capitala lor, la mai bine de două decenii după revolta albaneză din Kosovo împotriva dominației represive sârbe.

Etnicii albanezi reprezintă peste 90% din populația statului Kosovo în ansamblu, dar sârbii din nord au cerut de multă vreme implementarea unui acord din 2013, intermediat de UE, pentru crearea unei asociații de municipalități autonome în zona lor.

Sârbii au refuzat să participe la alegerile locale din aprilie, iar candidații de etnie albaneză au câștigat primăriile în patru municipalități cu majoritate sârbă – inclusiv Mitrovica de Nord, unde luni nu au fost raportate incidente -, cu o prezență la vot de 3,5%.

Sârbii cer guvernului kosovar să îi îndepărteze pe primarii etnici albanezi din primării și să permită administrațiilor locale finanțate de Belgrad să revină la sarcinile lor.

Vineri, trei din patru primari au fost escortați în birourile lor de polițişti, care au fost atacaţi cu pietre și au răspuns cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii.

Duminică, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut guvernului din Kosovo să reducă tensiunile cu Serbia. „Pristina trebuie să detensioneze și să nu ia măsuri unilaterale, destabilizatoare”.

În urma unei discuţii telefonice cu coordonatorul politicii externe a UE, Josep Borrell, premierul kosovar Albin Kurti a postat pe Twitter: „Am subliniat că primarii aleși vor oferi servicii tuturor cetățenilor”.

Forța NATO de menținere a păcii a fost dislocaă în Kosovo după campania de bombardamente a NATO din 1999, amintește Reuters.

Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerului ungar al Apărării, printre răniţi se numără peste 20 de soldaţi ungari, dintre care şapte au fost grav răniţi.

În total, 11 soldaţi italieni au fost răniţi, „dintre care trei sunt în stare gravă”, a declarat ministrul de externe Antonio Tajani într-o postare pe Twitter.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic se va întâlni marţi cu ambasadorii Statelor Unite, Rusiei, Chinei, Marii Britanii şi cu şeful misiunii Uniunii Europene, a anunţat luni seara biroul preşedintelui, după ce noi ciocniri au izbucnit în nordul Kosovo, informează Reuters.

Preşedintele Vucic a pus armata la cel mai înalt nivel de alertă de luptă, după ce mai mulţi membri ai forţei NATO de menţinere a păcii (KFOR) care apărau trei primării din nordul Kosovo au fost răniţi în confruntările cu protestatarii sârbi.

Aleksandar Vucic se va întâlni la ora 8 dimineaţa (06:00 GMT) cu ambasadorii SUA, Italiei, Franţei, Germaniei şi Marii Britanii, cunoscut sub numele de Grupul Quint, şi cu şeful biroului UE din Priştina, potrivit comunicatului biroului preşedintelui Serbiei.

Ulterior, şeful statului sârb va avea întâlniri separate cu ambasadorii Finlandei, Rusiei şi Chinei.

Liderul diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat luni seara ciocnirile, considerând violenţa împotriva forţelor NATO de menţinere a păcii „absolut inacceptabile” şi îndemnând la dialog imediat.”UE îndeamnă autorităţile din Kosovo şi protestatarii să detensioneze imediat şi necondiţionat situaţia”, a declarat Borrell pe Twitter.

Sursa foto: B92.rs


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol