24 ianuarie 2025, 19:16

Ciocolata care ar putea reduce riscul de diabet zaharat de tip 2

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard susțin că un tip de ciocolată ar putea reduce riscul de diabet zaharat de tip 2.

Potrivit unui studiu, consumul de ciocolată cu lapte nu a fost asociat cu reducerea riscului, însă medicii au declarat că persoanele care au mâncat cel puţin cinci porţii de orice fel de ciocolată în fiecare săptămână şi-au redus riscul cu 10% în comparaţie cu persoanele care au mâncat rar sau niciodată ciocolată.

Cei care au consumat aceeaşi cantitate de ciocolată neagră şi-au redus riscul cu 21%.

Cercetătorii au observat o reducere cu trei procente a riscului pentru fiecare porţie de ciocolată neagră consumată săptămânal.

Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu.

„Constatările sugerează că nu toată ciocolata este fabricată la fel”.

Oamenii de știință au ținut să precizeze faptul că creșterea excesivă în greutate a fost asociată cu un consum de ciocolată cu lapte, nu şi de ciocolată neagră. Factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a mai precizat lector univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la facultatea universităţii Harvard, potrivit news.ro.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au niveluri similare de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

Polifenolii sunt compuşi chimici care se găsesc în plante şi care au proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol