25 aprilie 2024, 5:10

Clădirea Ministerului român al Afacerilor Externe, iluminată în culorile drapelului Ucrainei. Gestul de solidaritate și de normalitate

”Ce caută steagul Ucrainei pe o clădire oficială a statului nostru? De ce trebuie să arborăm noi steagul altui stat? De ce trebuie să ne afișăm noi cu steagul unei țări într-un război care nu e al nostru?”. Vă sună cunoscut, probabil, le-ați auzit din gurile multor sceptici în privința veridicității tragediei umanitare din Ucraina, care este, de fapt, în primul rând, acest război în desfășurare în coasta României.

Tocmai de la reușita propagandei în cazul unora, care face războiul incredibil și tragedia milioanelor de oameni nevoiți să fugă din calea prăpădului (cea mai gravă criză umanitară de după război, căci într-un timp atât de scurt, de numai o lună, peste 3,5 milioane de oameni au fost nevoiți să își părăsească țara) vine și această neîncredere în realitatea războiului. Incredibil, dar adevărat, sunt persoane care încă nu pot realiza dimensiunea acestei tragedii.

Solidaritatea, din fericire, a venit din partea multor oameni simpli, dar și a autorităților. S-a exprimat în teren, prin intervenții directe în sprijinul refugiaților, s-a exprimat la nivel politic, prin diverse acțiuni și intervenții. Rămăsese să fie exprimată și simbolic, prin gesturi pe care alții le-au făcut încă din primele momente ale invadării Ucrainei de către trupele Armatei Federației Ruse.

Clădiri importante, oficiale sau simboluri culturale din țări occidentale au arborat drapelul Ucrainei sau s-au ”îmbrăcat” în culorile acestuia, în fel și chip. Este unul dintre nenumăratele moduri în care se poate exprima, simbolic, solidaritatea. Prin asumarea acesteia și afișarea ei în public.

Reticența în a face asta nu își mai are locul, la o lună de la declanșarea unui război nemilos, care pune între paranteze vieți, economii, relații bilaterale.

Ministerul român al Afacerilor Externe și-a afișat public această solidaritate cu Ucraina.

România 🇷🇴 este solidară cu Ucraina 🇺🇦 și cu cetățenii săi, în aceste momente dramatice pentru țara vecină și pentru întreaga regiune. Prin acest gest simbolic, de iluminare a sediului central al MAE în culorile steagului ucrainean, ”ne alăturăm autorităților și societății civile din România în sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional”, și-a exprimat gestul MAE român.
”Condamnăm în termenii cei mai fermi acțiunile Rusiei: o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale țării vecine, în continuarea acțiunii reprobabile de recunoaștere ilegală de către Federația Rusă a „independenței” auto-proclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei.
Întreaga comunitate internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și coordonat acțiunile Rusiei. Eforturile diplomației române continuă pe toate palierele și în toate formatele relevante la nivelul comunității euroatlantice de securitate și valori. Urmăriți aici evoluții relevante: http://www.mae.ro/taxonomy/term/141
De asemenea, MAE mulțumește #GeeksForDemocracy.”, se mai arată în comunicatul ministerului.
Un gest de salutat.

CITIȚI ȘI:

Bucureștiul afișează solidaritatea cu Ucraina, în fine. La Berlin, Primăria are 4 steaguri ucrainene FOTO


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol