30 martie 2020, 1:08

Milioanele de interceptați ai lui Manda pică la numărătoare

Articol realizat de Cristian Țene

Mitul interceptărilor realizate de Serviciul Român de Informații a devenit tot mai mediatizat și discutat de oficiali ai structurii, dar și de cei de la Comisia de Anchetă. Cifrele vehiculate se ridică la suma milioanelor și misterul a fost accentuat pentru că nu se știe dacă au fost realizate cu mandate, dacă au fost folosite în scopuri mai puțin legale.

La sfârșitul lunii mai, Claudiu Manda, președintele Comisiei de Control a activității SRI a afirmat că 6.000.000 de români au avut telefoanele interceptate. Manda este același personaj care a spus că în 2012 toți membrii Executivului au avut telefoanele ascultate cu mandat pentru păstrarea siguranței naționale. Conform declarației lui Claudiu Manda de pe „Am fost sesizați că exista, în 2012, aproape tot Guvernul monitorizat, interceptat. La nivel de Parlament se spunea de minimum 100 de parlamentari”.

Sursa: romaniatv.net

Manda a susținut în același comunicat faptul că SRI-ul în perioada 2005-2016 a avut 300.000 de mandate de interceptare, iar mandatul de face la o medie de 20 de persoane, el plusând că numărul ar putea fi mult mai mare. „După 2016 şi în 2017, dacă ne uităm la media anilor precedenţi, putem să vorbim de încă 50.000, plus 50.000 de astfel de mandate sau de autorizaţii”, a mai explicat președintele Comisiei de Control a activității SRI potrivit România Tv.

Adrian Părăluţă, şeful Direcţiei Analiză din SRI, răspunde tuturor acuzaților venite, susținând ca Serviciul nu are nu are nici resurse şi nici nevoia operativă pentru o asemenea acţiune. El mai infirmă cifrele furnizate de Claudiu Manda, venind cu unele „mai realiste” care arată ca SRI a solicitat 9.000 de mandate pentru interceptarea a 16.000 de cetățeni în perioada 2005-2016.

Sursa: romaniatv.net

Părăluță a declarat “Nu avem, nici pe departe, resursele şi nici nevoia operativă de a urmări atâta lume, aşa cum se prezintă uneori în spaţiul public. În realitate, intre 2004 si 2016, SRI a solicitat şi obţinut un pic peste 9.000 de mandate de securitate naţională, care au vizat interceptarea comunicaţiilor unui număr de aproximativ 16.000 de cetăţeni. Unele dintre mandate pot fi, conform legislatiei în vigoare, prelungite sau extinse. Cifra de 6 milioane de oameni urmăriţi în România, vehiculată în media, nu doresc sa o comentez. SRI a dat un comunicat de presă pe acest subiect, în care sunt prezentate situaţiile statistice exacte”. Acesta a mai completat „Vă asigurăm că ne consultăm cu Departamentul Juridic din cadrul Serviciului pe fiecare măsură relevantă pe care o luăm”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.