29 noiembrie 2021, 2:24

Compania Clearview AI îți vânează fața publicată online, pentru a te preda poliției

Compania Clearview AI a stârnit controverse când a descărcat automat de pe Internet fotografii și le-a aplicat recunoașterea facială, pentru a oferi rezultatele poliției și altor persoane private. Acum, șeful companiei dorește să utilizeze inteligența artificială pentru a face instrumentul de supraveghere Clearview și mai puternic.

Clearview a colectat acum peste zece miliarde de imagini de pe Web, de peste trei ori mai multe decât s-a raportat anterior. Grupul mai mare de fotografii înseamnă că utilizatorii, cel mai adesea oamenii legii, au mai multe șanse să găsească o potrivire atunci când caută pe cineva.

Clearview a combinat tehnici de crawling pe Web (parcurgerea paginilor Web de către programe automate – bots) cu progrese în învățarea automată, care au îmbunătățit recunoașterea facială și au ignorat confidențialitatea persoanelor, pentru a crea un instrument surprinzător de puternic. Acțiunile companiei au stârnit indignarea publicului și au lansat o dezbatere mai largă asupra așteptărilor de confidențialitate într-o eră a smartphone-urilor, a rețelelor sociale și a inteligenței artificiale.

Hoan Ton-That, președintele companiei Clearview AI, crede că majoritatea oamenilor acceptă sau susține ideea utilizării recunoașterii faciale pentru rezolvarea infracțiunilor. El a spus că dezvoltă noi modalități prin care poliția găsește o persoană, inclusiv instrumente de „deblurare” (creșterea clarității imaginii) și „eliminare a măștii” din poze. Aceste capacități ar putea face tehnologia Clearview mai atractivă, dar și mai problematică. Rămâne neclar cât de exacte sunt noile tehnici, dar experții spun că ar putea crește riscul ca o persoană să fie identificată în mod greșit și ar putea exacerba prejudecățile inerente sistemului.

Tehnologia Clearview se pare că a fost testată de departamente și guverne străine, precum și de companii private, inclusiv Macy’s și Walmart. Compania spune că în prezent nu lansează tehnologia în afara SUA sau către industria privată.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.