23 iunie 2024, 11:12

Clipuri cu vedete de la Hollywood, editate și folosite de propaganda rusă în războiul informațional împotriva Ucrainei

Propaganda rusă exploatează videoclipurile celebrităților de pe platforma Cameo pentru a-și eficientiza campaniile de dezinformare. Cameo este un serviciu care permite utilizatorilor să plătească o sumă de bani pentru ca diverse celebrități să înregistreze scurte videoclipuri personalizate, în vederea distribuirii lor în mediul online.

Videoclipuri cu Elijah Wood, Mike Tyson, Priscilla Presley sau Taylor Swift au fost editate pentru a promova mesaje împotriva Ucrainei. Potrivit unei cercetări a Centrului de Analiză a Amenințărilor al Microsoft, cel puțin șapte celebrități, inclusiv cele enumerate mai sus, au avut videoclipurile modificate de către actorii pro-ruși pentru a părea că îl critică pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Videoclipurile editate au fost distribuite pe rețelele sociale, apoi au fost popularizate în mare parte de către publicațiile și canalele TV deținute sau controlate de guvernul rus.

În unele cazuri, videoclipurile au fost editate pentru a părea interviuri autentice acordate posturilor de știri sau distribuite pe conturile social media ale respectivelor celebrități.

Majoritatea mesajelor se concentrează pe discreditarea Ucrainei, a conducerii acesteia și a eforturilor de război.

Până în acest moment, nu se știe sigur cine se află în spatele campaniei de propagandă și cine a finanțat-o.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol