14 aprilie 2024, 21:22

CLUJ-NAPOCA: S-a redeschis Muzeul Farmaciei

Parte a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca s-a redeschis luni, de Ziua Culturii Naționale. Închis în 2018, după o perioadă de renovare și extindere, muzeul a fost redeschis cu o misiune profundă de cercetare și prezentare a istoriei sănătății și bolii din Transilvania.

Potrivit Radio România Cluj, muzeul adăposteşte peste 7.000 de obiecte autentice, care spun povestea evoluţiei farmaciei şi medicinei în Transilvania.

Vizitatorii pot admira aparatură medicală veche şi artefacte preţioase, care reflectă atitudinea faţă de sănătate şi boală de-a lungul secolelor.

Cu decoruri unice din secolul al XVIII-lea, Casa Hintz reprezintă spaţiul ideal pentru a explora acest segment fascinant al istoriei. De la ora 17.00 și până la ora 22.00, publicul are acces liber în clădirea monument istoric, cu ghidaj gratuit.

Proprietarul clădirii, Dr. Georg Hintz, a fost prezent la redeschiderea Muzeului Farmaciei.

„E o zi de bucurie pentru mine și pentru strămoșii mei care au lucrat și au locuit aici. Eu am preluat casa în 2017 de la mama și  unchii mei care au primit retrocedarea după ce casa a fost naționalizată în 49. Odată cu actele pe care le-am primit și care dovedeau că sunt proprietar am primit și un aviz de evacuare. Avocatul meu m-a întrebat când executăm, am zis că nu executăm și am discutat cu cei de la  muzeu (…) Ne-am înțeles și fără echipa muzeului nu s-ar mai fi deschis niciodată”, a declarat Dr. Georg Hintz.

În masa de receptură din centru sunt expuse cele mai interesante ingrediente de origine animală și chiar umană (pulberea de mumie).

Printre obiectele care mai pot fi vizitate în muzeu se află și colecția aparaturilor medicale.

Aceasta reflectă istoria medicală a Clujului și cuprinde obiecte folosite în spitalele și cabinetele sale medicale de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în anii 1980. Piesele sunt grupate în funcție de specialitățile medicale, stomatologie, oftalmologie, radiografie.

Sursa foto: Monitorul de Cluj


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol