23 iulie 2024, 9:20

Clujenii petrec, cântă și donează. Casa Părinților, sprijin pentru familiile copiilor care luptă cu cancerul

Clujenii sunt invitați să cânte, să se distreze și să doneze. Un tânăr organizează o petrecere la care participanții vor fi îndemnați să ajute familiile copiilor care luptă cu cancerul.

Radu Nichie și Răzvan Pașca, doi tineri antreprenori din Cluj, vorbesc pentru editiadedimineata.ro despre implicare socială, capacitatea fiecărui individ de a schimba lucrurile și necesitatea investițiilor în educație și sănătate.

Radu Nichie

Radu Nichie

Ziua de naștere, prilej de colectat fonduri pentru o cauză nobilă

În 2018, Radu Nichie și-a petrecut ziua de naștere într-un mod inedit. A strâns bani și și-a convins prietenii să doneze sânge pentru Spitalul de Oncologie Pediatrică. „Ziua mea, de obicei, este un prilej de a mă revedea cu prietenii, la o poveste, la un pahar de vin. Nimic foarte special. Anul trecut, înainte de ziua mea, cu amintirea imaginii din copilărie, când era ziua mea și îmi doream să primesc lucruri de care mă bucuram, mă gândeam ce mi-aș dori să primesc acum. Raspunsul a venit foarte repede: nimic! Sunt sănătos, am tot ce am nevoie, nu îmi trebuie nimic! Atunci s-a produs un declic, că m-ar bucura mai mult să îi văd pe alții zâmbind, să îmi folosesc ziua de naștere ca un prilej de a ajuta, atât cât pot pe cei care ar avea mai multă nevoie de cadouri decât aș avea eu. Așa am pornit campania de anul trecut – cu o colectare de fonduri pentru Spitalul de Onclogie Pediatrică, pentru cei care au posibilitatea și doresc să contribuie la aceasta inițiativă, și cu o campanie de donat de sânge pentru cei care sunt dispuși să o facă. De atunci, mi-am spus se poate și vreau să fac mai mult. Așa s-a născut proiectul Be as One. Cum am o agenție de publicitate și o asociație prin care derulăm proiecte culturale, mi-am spus: «Am contactele, am cadrul, am prietenii alături, există oameni frumoși care ar pune umărul sa facem asta împreună. Avem tot ce este nevoie sa facem acest eveniment.»”, explică Radu pentru editiadedimineata.ro.

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ioan Chiricuţă”. Sursă foto: Instituții Medicale

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ioan Chiricuţă”. Sursă foto: Instituții Medicale

Ajutor pentru familiile copiilor care luptă cu cancerul

Anul acesta, tânărul organizează un festival cu scopul de a petrece alături de persoanele dragi și de a aduce în atenția publică Casa Părinților. Persoanele care vor participa la Be as One vor avea ocazia să-i vadă și să-i asculte pe FronT, Patricia Labou, Dj Dan și Men-D. „Plecând de la dorința de a face mai mult anul acesta, fără a uita cele două campanii susținute anul trecut, și de a face si acest eveniment caritabil, sau cum îmi mai place mie să îi spun, un mini festival, am început să caut o cauză, către care să mă îndrept. Inițial, am găsit un caz, și dorind să aflu mai multe detalii, am dat de Alina Nistor, care își desfașoară activitatea în centrul de zi Spirit Liber, ocupându-se ca persoanele cu dizabilități și persoanele cu probleme oncologice să poată sa ducă o viață normală. Povestind despre acest caz, mi-a sugerat proiectul Casa Părinților. M-am documentat si am zis «da»! Acesta este proiectul în care vreau să mă implic. De ce? În primul rând este un ajutor care se multiplică, nu se referă la o singură persoană, ajutorul se rasfrange asupra mai multor persoane și asta mi s-a părut foarte important. Având biroul în zona Spitalului de Oncologie din Cluj, văd în fiecare zi în proximitatea acestuia părinți din alte localități care vin cu copiii lor pentru tratament, și dorm în mașini, pentru că nu își pot permite să-și ia cazare. Pe lângă suferința pe care o duc în sufletele și în trupurile lor, nici nu pot să se odihnească sau să își plângă durerea într-un loc decent. Asta m-a determinat să mă implic în acest proiect, si o voi face, cât voi putea, până când Casa Părinților o să fie consolidată.”, explică tânărul.

Casa Părinților urmează să fie un spațiu locativ oferit, în perioada tratamentului, familiilor și pacienților tratați la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”. Casa va rămâne în proprietatea Municipiului Cluj Napoca, iar Asociația Umanitară Alexandru Damian se ocupă de colectarea banilor pentru construcție și buna ei funcționare.

Răzvan Pașca

Răzvan Pașca

Tânărul care livrează pizza gratuit la Casa Filip, alături de inițiativa Be as One

În fiecare seară de joi, Răzvan Pașca duce gratuit pizza la Casa Filip, adăpostul bolnavilor de cancer din afara Clujului care au nevoie de tratament. Impresionat de cauza Be as One, antreprenorul a decis să se alăture proiectului inițiat de Radu Nichie. „M-am alăturat Be As One datorită cauzelor pe care proiectul le susține. Nu pot rămâne indiferent față de copiii din spitale. Mă doare să știu că în loc să se joace, acești copii petrec mai mult timp făcând tratament. Acest eveniment vine în sprijinul lor si al părinților, greu încercați de această luptă cu boala.”, explică Răzvan pentru editiadedimineata.ro.

Radu Nichie, alături de prieteni

Radu Nichie, alături de prieteni

Educația și sănătatea, esențiale

Dacă ar putea, Radu Nichie ar organiza evenimente caritabile în fiecare zi. „Aș vrea să investesc în proiecte care țin de educație și sănătate. Fără aceste domenii consolidate, nu putem avea o societate sănătoasă nici fizic, nici valoric. O societate care nu are principii este o societate pierdută.”, crede Radu.

Radu Nichie

Radu Nichie

„Este datoria noastră să facem ceva și să ne implicăm”

Radu consideră că fiecare cetățean are datoria de a face ceva pentru a schimba lucrurile în bine. „Acest eveniment nu este al meu, este al nostru! Este al tuturor celor care au făcut ceva pentru a îl susține. Pe lângă latura caritabilă, proiectul are și o latură educativă. Are substanța aceea de a ne determina să învățăm unii de la alții cum să ne implicăm activ în societatea și în colectivitatea în care trăim și ne desfășurăm activitatea, are acel ceva care ne face să întoarcem în comunitate din puținul pe care noi il avem. Acolo unde nu ne ajută statul, este datoria noastră să facem ceva și să ne implicăm, fără să așteptăm ceva de la alții. Dacă ne implicăm, putem să schimbăm mentalități, fie că vorbim despre omul de lângă noi sau de o adiminstrarea statului. Sai Baba a spus un lucru, pe care il port in sufletul si in mintea mea tot timpul «Mâinile care ajută sunt mai sfinte decât gurile care se roagă», ceea mă face să mă gandesc tot timpul cum pot sa fac ceva pentru aproapele meu.”, spune tânărul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol