23 aprilie 2024, 13:55

Coadă la vamă, la intrarea în Grecia? Informați-vă, înainte de a porni la drum!

Zile complicate pentru turism, în vreme de pandemie, cu toate măsurile de relaxare luate în majoritatea statelor europene. Fiecare țară încearcă în felul ei să se asigure că relaxarea nu aduce noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, recurgând la diverse modalități de prevenție.

Cu ochii pe Grecia

Grecia, destinația numărul doi pentru turiștul român, în aceste vremuri, se află în prim-plan, după ce a introdus o serie de măsuri care bulversează fluxul normal la frontiere și revenirea turismului intern.

Ministerul român al Afacerilor Externe a ținut să lanseze miercuri un avertisment adresat tuturor celor care doresc să călătorească în această perioadă spre Grecia.

Avertizarea Ministerului Afacerilor Externe

MAE informa cetățenii români că accesul rutier pe teritoriul acestei ţări este permis în perioada 1-15 iulie numai prin punctul de trecere al frontierei bulgaro-elene de la Kulata-Promachonas, ca urmare a introducerii obligativităţii completării formularului electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidenţa celor care se deplasează în această ţară.

În ceea ce priveşte accesul pe teritoriul elen, vor fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2, mai anunța MAE, dar și presa, care venea inclusiv cu detalii de la fața locului, culese din presa bulgară și greacă.

Persoana testată trebuie să aştepte rezultatul timp de 24 de ore, în condiţii de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic, punctează MAE.

Ministerul grec al Turismului a anunțat că în cazul persoanelor care ajung pe calea aerului în teritoriul elen va fi solicitată completarea unui al doilea formular, la bordul avioanelor.

Rămân, de asemenea,  obligatorii măsurile generale de prevenţie: purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor şi măsurile de distanţare socială, scria MAE român.

Atenție! Autoritățile elene pot modifica FĂRĂ PREAVIZ condițiile de intrare!

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe preciza că autorităţile elene competente pot modifica fără niciun preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

O informație crucială, pentru care, de altfel, s-a și emis comunicatul.

O informație de care trebuie să țină cont orice cetățean doritor de a vizita Grecia în următoarea perioadă.  Așadar, turiștilor români sau altor cetățeni care doresc să se deplaseze în Grecia, în special pe cale terestră, la bordul automobielor, trebuie să le reamintim să se informeze temeinic în legătură cu situați din teren înainte de a porni la drum, pentru a evita situațiile neplăcute.

”Gâtuire”

Deși gradul de ocupare al stațiunilor din Grecia se situează undeva între 10 și 20%, deși nu au fost probleme la frontiere până la 1 iulie, decizia intempestivă a autorităților de la Atena, de a închide unul dintre cele două puncte de trecere a frontierei bulgaro-grecești folosite de turiștii din România, de la 1 iulie, pentru o perioadă neprecizată, a provocat”gâtuirea” fluxului de intrări la vamă, din cauza formalităților de intrare.

Cu un singur punct de trecere a frontierei rămas la dispoziție, era de așteptat ca românii să se confrunte cu timpi de așteptare mari în vamă. Câțiva dintre turiștii care au pornit la drum după intrarea în vigoare a deciziei de a păstra deschis punctul de vamă de la Kulata, au filmat cozi cu mașini care așteptau să treacă frontiera dinspre Bulgaria sau au prezentat situația pe rețelele de socializare.

Unde să căutați informații

Pentru a nu mai avea surprize majore și pentru a încerca să se bucure de, poate, una dintre cele mai liniștite vacanțe, pe timp de pandemie, dat fiind numărul mic de turiști, comparativ cu perioadele similare din anii trecuți, cetățenii români sunt sfătuiți să se informeze.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

MAE recomandă consultarea paginilor de internet atena.mae.rosalonic.mae.roec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Temerile poliției de frontieră bulgare

Postul de radio public bulgar a anunțat la ora redactării acestei știri că în punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas traficul a crescut simțitor de la primele ore ale dimineții și continuă să crească, scrie sofiaglobe.com.

Poliția de frontieră bulgară lucrează la capacitate maximă, dar procesarea trecerilor este încetinită de verificările obligatorii ale formularelor electronice (Passenger Locator Form), solicitate de greci, și de efectuarea de teste COVID-19, majoritatea pentru turiștii din Serbia, mai scrie postul național de radio bulgar.

Poliția de frontieră din Bulgaria se teme că situația se va agrava în cursul weekend-ului, când traficul spre Grecia este așteptat să crească, anunță postul public de radio bulgar.

Informații despre traficul aerian

Grecia a făcut miercuri un nou pas spre încercarea de a salva sezonul turistic prin redeschiderea aeroporturilor din insule, extinderea listei pentru turiştii veniţi din alte ţări şi anularea testelor pentru cetăţenii veniţi din Spania, Italia şi Olanda, relatează EFE, preluată de agerpres.ro.

De la 1 iulie, toţi turiştii care vin dintr-un teritoriu al Uniunii Europene, din ţările asociate spaţiului Schengen, sau dintr-un stat inclus pe lista comunitară privind cele 14 ţări considerate sigure, vor putea călători în Grecia.

Rămân excluse până la 15 iulie zborurile directe dinspre şi spre Grecia venite din Marea Britanie, Turcia şi Suedia.

În ceea ce priveşte testarea turiştilor, autorităţile elene au anunţat că de miercuri se vor efectua doar teste aleatorii pentru COVID-19 şi nu vor mai exista teste obligatorii pentru turiştii veniţi din ţări specifice.

Pentru aceasta au fost repartizaţi 126 de ofiţeri ai corpului medical din cadrul forţelor armate la punctele de control din toate aeroporturile ţării.

Toţi călătorii vor trebui să completeze şi să trimită cu 48 de ore înainte de călătorie aşa-numitul formular de localizare a pasagerilor, care este deja disponibil pe aplicaţia Visit Greece şi pe site-ul travel.gov.gr.

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Stelios Petsas, acest formular serveşte la depistarea pasagerilor susceptibili de a fi supuşi unui test.

Turiştii care au fost deja supuşi unui test de COVID-19 vor trebui să aştepte rezultatul timp de 24 de ore la adresa aleasă ca destinaţie a călătoriei.

Guvernul conservatorului Kyriakos Mitsotakis este conştient că actualul sezon nu seamănă deloc cu cel din 2019, când Grecia a primit 33 de milioane de turişti, iar acest sector a avut încasări de 18 miliarde de euro.

Anul acesta obiectivul nedeclarat este, potrivit mediilor de specialitate, să fie obţinut un sfert din aceste încasări.

În perspectiva atingerii acestui obiectiv, ministrul Turismului, Jaris Theojaris, a semnat marţi un acord cu turoperatorul TUI, pentru a atrage în Grecia cel puţin 1,5 milioane de turişti germani, jumătate din numărul celor care au venit în 2019 cu un pachet turistic al acestei agenţii.

ULTIMA ORĂ

MAE anunţă că s-a creat un flux separat pentru maşinile înmatriculate în statele UE, la intrarea în Grecia. Autorităţile din Grecia caută şi alte soluţii pentru ca oamenii să nu mai stau ore în şir la coadă, anunță Mediafax.

În contextul întârzierilor înregistrate la punctul de frontieră dintre Bulgaria şi Republica Elenă (Kulata – Promachonas), odată cu instituirea, la 1 iulie, a noilor reguli privind intrarea cetăţenilor străini în Republica Elenă, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu omologul elen, Nikos Dendias, căruia i-a prezentat situaţia cu care se confruntă cetăţenii români aflaţi în tranzit către Grecia.

Conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Aurescu a făcut apel pentru găsirea unor soluţii pentru reducerea timpului de aşteptare şi evitarea aglomerării autoturismelor în acest punct de frontieră şi a sugerat deschiderea şi altor puncte de frontieră, având în vedere începerea sezonului turistic.

„În context, a menţionat ponderea importantă a turiştilor români în Grecia şi necesitatea asigurării condiţiilor optime pentru ca aceştia să poată ajunge în cele mai bune condiţii la locul de petrecere a vacanţei. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a întreprins de urgenţă demersuri pe lângă Ministerul de externe elen, atât prin intermediul Ambasadei României la Atena, cât şi pe lângă Ambasada Greciei la Bucureşti, solicitând autorităţilor elene identificarea rapidă a unor soluţii care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata – Promachonas”, transmite MAE.

Partea elenă a transmis că are în atenţie situaţia creată la frontieră şi că acţionează pentru identificarea de soluţii pentru fluidizarea circulaţiei, inclusiv prin stabilirea de controale comune cu autorităţile bulgare.

O primă măsură deja luată este crearea unui flux separat pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, un reprezentant al Consulatului General al României la Salonic se află la punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas pentru a acorda asistenţă cetăţenilor români.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol