14 iunie 2024, 3:10

Coaliția de dreapta din Italia câștigă alegerile parlamentare cu 44%

Coaliția de dreapta din Italia câștigă alegerile parlamentare cu aproximativ 44% din voturi, în vreme ce alianța de centru-stânga obține doar puțin peste 26 de procente.

Rezultatele sunt încă parțiale, dar este o evidentă victorie a Partidului Fratelli d’Italia, condus de Giorgia Meloni, o formațiune radicală, menționată deseori pentru rădăcinile sale fasciste.

Cel mai probabil viitor premier, doamna Meloni și-a temperat în ultima vreme discursul și a promis o guvernare pentru toți italienii.

Cu 113 locuri în Senat și 236 în Camera Deputaților, Giorgia Meloni de la Fratelli d’Italia deține numerele suficiente pentru a guverna. În primul său discurs, viitorul prim-ministru, care va fi, de altfel, și prima femeie premier din Italia, s-a plâns de campania electorală, care a fost mai degrabă violentă și agresivă față de ea și am făcut apel la unitate.

Marile puteri ale Uniunii Europene vor trebui să pășească cu grijă în jurul Giorgiei Meloni sau riscă să împingă Roma spre Ungaria și Polonia, au declarat oficiali europeni, se arată într-o analiză publicată vineri de Reuters.

În joc este echilibrul de putere în interiorul UE, care se confruntă cu consecințele războiului Rusiei pe flancul estic al Europei și cu cele mai grave crize energetice și ale costului vieții de pe continent din ultimele decenii.

Subliniind provocările care o așteaptă pe Meloni și Europa, fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi, al cărui partid Forza Italia face parte din coaliția lui Meloni, a declarat că Rusia a fost „împinsă” în războiul din Ucraina. Comentariile sale sunt de natură să îi îngrijoreze pe aliații occidentali.

Din coaliția de centru-dreapta surprind voturile foarte puține primite de formațiunea lui Matteo Salvini, Liga, mai puțin de 9%. În vreme ce actualul ministru de Externe, Luigi Di Maio, cu noul său partid Impegno Civico, nu a reușit să obțină mai mult de un procent, ceea ce presupune că nu va intra în Parlament.

Victoria dreptei-extreme din Italia a fost salutată prompt de premierii Ungariei și Poloniei și de formațiunile apropiate ideologic din Suedia, Franța sau Spania.

Familia stângii europene a tras însă un semnal de alarmă și a cerut constituirea unei alternative ca antidot la ceea ce au descris drept avans al neofascismului.

Fratelli d’Italia şi Liga, potrivit Centrului de Studii Electorale din Roma, obţin împreună cel mai mare procent de voturi înregistrat vreodată de partidele de extremă dreapta în istoria Europei de Vest, din 1945 până în prezent.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol