25 iulie 2024, 19:05

Coaliția partidelor de stânga câștigă alegerile din Franța și reușește să înfrângă avântul extremei drepte

Într-o adevărată întorsătură de situație, coaliția partidelor de stânga a reușit să câștige cele mai multe voturi în runda secundă a alegerilor din Franța. La fel de suprinzător este faptul că alianța Ensemble a președintelui Emmanuel Macron a reușit să urce pe locul al doilea, depășind partidul de extremă dreapta, RN.

Conform rezultatelor oficiale, Nouveau Front Populaire (NFP), blocul de stânga, a reușit să-și asigure 188 de locuri în viitorul Parlament francez. Coaliția președintelui Macron va avea 161, iar Rassemblement National (RN), partidul lui Le Pen, s-a clasat pe trei cu 142 de locuri.

Parlamentul francez este compus din 577 de membri, iar un partid are nevoie de 289 de locuri pentru a deține majoritate absolută. Însă, niciuna dintre formațiuniile politice nu a reușit să atingă acest prag, toate aflându-se sub borna de 200 de locuri.

Faptul că parlamentul nu va avea un partid care să domine clar, este o noutate pentru politica din Franța, contrar altor state europene. Un parlament mixt presupune negocieri și alianțe între partide, însă politicienii francezi s-au arătat total împotriva acestei idei în urma alegerilor de ieri.

Președintele are puterea, datoria de a chema Frontul Nou Popular la guvernare. Voința poporului trebuie respectată cu strictețe. Înfrângerea președintelui și a coaliției sale este confirmată”, a declarat Jean-Luc Mélenchon, citat de Financial Times.

Actualul premier al Franței, Gabriel Attal, a anunțat că va demisiona ca urmare a rezultatului votului, însă e neclar cine îi va lua locul. Până acum, coaliția de centru a președintelui Macron a exclus orice alianța cu blocul partidelor de stânga sau cu RN.

Rămâne de văzut cum vor naviga politicienii această situație nouă și cum va reuși Macron să își pună în practică diferitele măsuri pentru economie, mai ales că NFP se opune sistemului economic propus de președintele francez.

Deși în prima runda a alegerilor RN a reușit să obțină rezultate promițătoare, eforturile centriștilor și a partidelor de stânga au reușit să învingă valul extremei drepte. Săptămâna trecută, coaliția Ensemble și NFP au făcut a înțelegere ce a presupus retragerea mai multor candidați înaintea turului secund de alegeri, care a lăsat în cursă doar candidații cu cele mai mari șanse de căștig în fața RN. Planul pare că a funcționat și demonstrează că ambele formațiuni pot să se așeze la masa și să negocieze.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol