23 octombrie 2021, 23:45

Modificări propuse în Codul Penal: criptomonedele sunt mai reglementate

Guvernul a adoptat un proiect de lege ce vizează modificarea Codului penal pentru a putea fi sancţionate mai multe fapte de fraudă şi contrafacere în legătură cu mijloacele de plată fără numerar, cum sunt criptomonedele. Proiectul de lege va merge în Parlament, pentru a parcurge procesul legislativ.

Faptele infracţionale pentru care este prevăzută o pedeapsă cu închisoarea de doi până la şapte ani sunt:

  • deţinerea în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar obţinut prin furt, tâlhărie, piraterie, abuz de încredere etc.;
  • transferul, importul, exportul, vânzarea, transportul, distribuirea sau punerea la dispoziție în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar obținut prin infracţiunile menţionate anterior;
  • dobândirea pentru sine sau pentru altul, inclusiv prin importul, exportul, vânzarea, transportul sau distribuția unui dispozitiv, instrument, date informatice, echipamente, inclusiv hardware ori software, sau a oricăror alte mijloace cu scopul de a servi la însușirea unui instrument de plată fără numerar prin săvârșirea infracţiunilor menţionate anterior.

 

Va fi inclusă o definiție a criptomonedei în Codul penal:

„o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și poate fi transferată, stocată și tranzacționată electronic”.

Aceste modificări, precum și celelalte propuse în proiect, au ca scop transpunerea Directivei Europene nr. 713/2019, ce vizează combaterea fraudelor și a contrafacerii în privința mijloacelor de plată fără numerar.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.