20 aprilie 2024, 3:48

Codul European: 9 recomandări pentru a vă putea proteja de cancer

În afara factorilor genetici și de mediu, majoritatea cazurilor de cancer au la bază un stil de viață nesănătos. Conform unei evaluări a Institutului pentru Cercetarea Cancerului din Germania, aproape 50% dintre cazuri au această origine.

Experții în domeniul cancerului au dezvoltat un Cod European menit să recomande anumite măsuri pentru combaterea apariției bolii. În esență, nu există nicio garanție că evitați îmbolnăvirea, însă statisticile arată că reduceți substanțial riscul.

Codul european împotriva cancerului este o inițiativă a Comisiei Europene pentru a informa cetățenii cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru a reduce riscul de cancer pentru ei sau familiile lor.

A patra ediție

Actuala ediție a 4-a constă în recomandări pe care majoritatea cetățenilor le pot urma fără a avea nevoie de aptitudini sau recomandări speciale.

Cu cât recomandările urmate de cetățeni sunt mai numeroase, cu atât riscul apariției cancerului va fi mai redus. S-a estimat că aproape jumătate din toate decesele datorate cancerului în Europa ar putea fi evitate dacă toată lumea ar urma recomandările.

1. Nu fumați

Fumul de tutun este factorul de risc cel mai important. Substanțele toxice favorizează apariția cancerului pulmonar. Nu utilizați nicio formă de tutun.

2. Atenție la kilograme

Supraponderalitatea este un factor de risc foarte ridcat. Studiile arată de mai mult timp că există o legătură directă între kilogramele în plus și diferitele tipuri de cancer. Supraponderalii sunt predispuși la îmbolnăvirea de cancer la stomac și de sân.  Motivul este nivelul ridicat de secreție a hormonului insulină și leptină, care favorizează apariția celulelor canceroase. Luați măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă.

3. Mișcare zilnică

Stastistica arată că persoanele care petrec zilnic 3-4 ore pe canapea au grad de risc de apariție a cancerului cu 15% mai mare decât cei care fac mișcare în fiecare zi. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Institutul Național de cercetare a cancerului din Michigan (SUA). Fiţi activ fizic în viața de zi cu zi. Limitați perioadele de timp petrecute stând așezat.

4. Alimentație cu fructe și legume

Societatea Germană pentru Alimentație recomandă cinci porții zilnice de fructe și legume, în lupta pentru prevenirea cancerului. O alimentație sănătoasă previne în special apariția cancerului de stomac și esofag.

Adoptaţi o dietă sănătoasă:

  • consumați din abundență cereale integrale, leguminoase, legume și fructe.
  • limitați alimentele bogate în calorii (alimente cu conținut crescut de grăsimi sau zahăr) și evitați băuturile îndulcite.
  • evitați carnea prelucrată; limitați carnea roșie și alimentele cu un conținut ridicat de sare.

5. Consum redus de alcool. Sau deloc

Două pahare de băuturi alcoolice pentru bărbați și unul singur pentru femei este consumul maxim indicat. Orice e în plus sporește riscul apariției nu doar a cancerului la ficat, ci și a altor forme de cancer. În cazul în care consumați alcool de orice fel , limitați-vă consumul. Pentru prevenirea cancerului este mai bine să nu beţi alcool deloc.

6. Evitați consumul de cârnați și carne procesată

Carnea roșie, cea procesată și aproape toate formele de cârnați conțin substanțe cancerigene. Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum de maximum 300-600 de grame de carne sau cârnați pe săptămână. O friptură medie are o greutate de 250 de grame.

7. Protejați-vă de soare

După fumul de tutun și carnea procesară, razele UV intră în prima categorie de factori cancerigeni. Soarele e principalul factor de apariție a cancerului de piele. Crema de protecție solară este imperativ necesară în cazul copiilor. Evitați expunerea exagerată la soare, în special în cazul copiilor. Nu utilizați aparate de bronzat.

8. Poluarea

Fiți la curent cu nivelul de poluare din localitatea voastră și evitați plimbările lungi în aer liber când indicele de poluare este ridicat.

9. Vaccinarea antihepatita B

De multe ori, cancerul hepatic apare în urma unei infectii cu hepatita B sau C. Asta este valabil in special la copii. Tocmai din acest motiv, încă din 1995 se recomandă vaccinarea sugarilor și a copiilor mici împotriva hepatitei B.

10. Securitatea în muncă

La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.

11. Iradierea

Aflați dacă sunteți expuși iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuința dumneavoastră. Luați măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon.

12. Pentru femei:

    • alăptarea reduce riscul de cancer al mamei. Dacă puteți, alăptați-vă copilul.
    • Terapia hormonală de substituție (THS) creşte riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Limitați utilizarea THS.

13. Asigurați participarea copiilor dumneavoastră la programele de vaccinare pentru:

  • hepatita B (pentru nou-născuți)
  • virusul papiloma uman (HPV) (pentru fete).

14. Participați la programele organizate de screening pentru cancer:

– colorectal (la femei și bărbați)
–  mamar (la femei)
– de col uterin (la femei).

Prima ediție a codului a fost publicată în 1987. Cea de-a patra ediție a fost elaborată în 2012–2013 de către specialiști în domeniul cancerului, oameni de știință și alți experți din întreaga Uniune Europeană sub forma unui proiect coordonat de Agenția Internațională de Cercetare în Domeniul Cancerului cu sprijinul financiar al programului UE în domeniul sănătății.

La elaborarea recomandărilor, experții au luat în considerare cele mai recente dovezi științifice disponibile.

Toți experții care au contribuit la cea de-a patra ediție au fost invitați să lucreze în mod independent și să fie călăuziți doar de opiniile experților lor, nu de către poziția unei organizații sau instituții.

De asemenea, experților li s-a solicitat să declare orice interese reale sau percepute cu privire la acest subiect.

Baze științifice

Experții au contribuit pe o perioadă de doi ani la un efort de colaborare multidisciplinară în care dovezile relevante au fost colectate și analizate în grupuri de lucru. Sprijinul științific și tehnic pentru grupurile de lucru în identificarea și analiza probelor relevante au fost furnizate de un grup format din epidemiologi experimentați în revizuirea sistematică a literaturii științifice. Justificarea recomandărilor din cod și probele relevante sunt explicate în articole științifice scrise de către grupurile de lucru.

Formularea recomandărilor a fost convenită de către grupurile de lucru în colaborare cu experți în cercetare și comunicare comportamentală și de către doi cercetători principali ai proiectului, luând în considerare faptul că populația țintă este publicul larg. Supravegherea științifică independentă generală și aprobarea finală a recomandărilor au fost furnizate de un comitet științific constând din cercetătorii experimentați și lideri renumiți din domeniul prevenirii cancerului din Europa. Secretariatul științific al proiectului la Agenția Internațională de Cercetare în Domeniul Cancerului a fost condus, în comun, de către cei doi cercetători principali.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol