13 iunie 2022, 15:35

Cold Response 2022. NATO va face manevre militare de anvergură  în Norvegia din 14 martie

Exerciții militare, cele mai mari din acest an, au fost anunțate din timp și nu au nici o legătură cu situația din Ucraina.

Cold Response 2022 este o operațiune militară de mare anvergură, la exerciții participând aproximativ 30.000 de soldați, 200 de avioane și aproape cincizeci de nave din 27 de state.

Cold Response 2022 este cel mai mare exercițiu care implică NATO în acest an și se va desfășura în Norvegia din 14 martie.

Gardian al granițelor de nord ale NATO în Europa, Norvegia dorește să-și testeze capacitatea de a primi ajutor de la aliați în conformitate cu articolul 5 din Carta Alianței care obligă toți membrii săi să intervină dacă unul dintre ei este atacat.

Parteneri oficiali ai NATO, Suedia și Finlanda participă și ei la Cold Response 2022, care va dura până la 1 aprilie.

Pentru Cold Response 2022, Norvegia va invita toate cele 57 de state membre OSCE – inclusiv Rusia – să trimită observatori. Rusia a declinat participarea.

Inițial, la aplicația militară trebuia să participe alături de portavionul HMS Prince of Wales și portavionul USS Harry S Truman. Din cauza conflictului din Ucraina, Flota a șasea USA va rămâne în Marea Egee/Marea Mediterană, unde alături de portavionul francez Charles de Gaulle și portavionul italian Cavour asigură suportul militar pentru flamcul estic NATO.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol