18 septembrie 2021, 16:44

Cea mai mare colecţie privată de artă din Ungaria, expusă la Centrul de Interes din Cluj

O selecţie de lucrări din cea mai mare colecţie privată de artă vizuală modernă şi contemporană din Ungaria, care se află în custodia muzeelor de artă din Debrecen, ajunge la Cluj-Napoca, la Centrul de Interes. Expoziţia „Monochrome Stories. The Antal-Lusztig Collection. Debrecen”, realizată în parteneriat cu MODEM Centrul de Artă Modernă şi Contemporană, prezintă, în spaţiul generos de la etajul 4 al clădirii de pe strada Fabricii de Chibrituri 9A, lucrările a 40 de artişti internaţionali şi maghiari.

Expoziţia poate fi vizitată până în 28 septembrie, de marţi până sâmbătă, între orele 16:00 – 19:00. Intrarea este liberă.

Acest demers expoziţional ambiţios aduce, în premieră, la Cluj, lucrări semnate de artiştii:

  • Marina Abramović
  • Maurer Dóra
  • Erdélyi Gábor
  • Feledy Gyula Zoltán
  • François Fiedler
  • Jakob Gasteiger
  • Gál András
  • Johannes Geccelli
  • Alex Gern
  • Johannes Girardoni și alții.

 

Un scurt istoric al colecţiei Antal-Lusztig ne poartă în trecut până în anii 1920, când Sámuel Lusztig a început să cumpere lucrări de la artiştii contemporani ai epocii. Din nefericire, operele achiziţionate în acei ani s-au pierdut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. După Holocaust, Lusztig a început să reclădească colecţia, proces în care s-a implicat ulterior şi nepotul său, Péter Antal. Într-o primă fază, Antal a continuat să colecţioneze în spiritul bunicului său, dar de la o vârstă destul de fragedă a pornit pe propria sa cale. La început i-a urmărit cu precădere pe reprezentanţii artei progresiste din Ungaria, iar cele mai multe lucrări le-a achiziţionat direct din atelierele acestora, astfel că baza colecţiei constă în pictura maghiară din secolul XX.

Recent, considerând că a sa colecţie acoperă integral arta maghiară, Antal îşi îndreaptă atenţia tot mai mult către achiziţia de lucrări semnate de artişti de renume internaţional. În prezent, colecţia numără aproape 5.000 de lucrări, fiind cea mai mare colecţie privată de artă din Ungaria. În semn de respect şi recunoştinţă faţă de bunicul său, Antal a denumit colecţia „Antal-Lusztig Collection”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.