25 octombrie 2021, 23:29

„colectiv” începe cursa oficială pentru Oscar

Centrul Național al Cinematografiei a desemnat filmul „colectiv” drept propunerea României la Premiile Oscar 2021, în secțiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional”, anterior numită „Cel mai bun film străin”.

Distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures și Participant, vor înscrie „colectiv” și pentru secțiunea „Cel mai bun film documentar” din cadrul Oscarurilor. Participarea la două secțiuni îi sporește şansele de a fi nominalizat.

În cinema și platforme VOD

Filmul „colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, s-a lansat vineri în cinematografele și platformele VOD (video-on-demand) din SUA, Canada, Marea Britanie și Irlanda, acest moment marcând startul campaniei oficiale pentru premiile Oscar.

Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiția pentru premiile Academiei Americane de Film.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, în zilele premergătoare lansării din SUA și Marea Britanie, critica de film și presa au elogiat filmul, relatând că este unul dintre cele mai bune și relevante filme documentare ale momentului.

Este o mare împlinire pentru noi că jurnaliști din toată lumea văd în <colectiv> ceea ce și este de fapt. Un film despre nevoia și curajul avertizorilor de integritate și a jurnalismului de investigație, de a expune fapte sistemice de corupție din partea guvernului, un film care ne arată de fapt cât de mult avem nevoie de presă pentru a fi cu adevărat o democrație funcțională. Fără investigatiile acestor jurnaliști, nu doar din România, ci de peste tot, lumea ar fi un loc mult mai periculos”, a declarat regizorul Alexander Nanau.

Premiera mondială

Premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția. A fost primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian. Premiera nord-americană a fost la Toronto International Film Festival.

„colectiv” a fost și în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 și a făcut parte din selecția mai multor festivaluri internaționale, printre care New Directors/New Films, IDFA, True/False, CPH DOX, San Francisco International Film Festival, Göteborg International Film Festival sau Full Frame.

De asemenea, „colectiv” este nominalizat în cadrul premiilor Academiei Europene de Film (European Film Awards) în categoria „Documentar European” și poate fi votat până pe 3 decembrie de către membrii Academiei. Premiile vor fi anunțate pe 12 decembrie.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.