25 octombrie 2021, 22:03

„Colț de Românie” în inima Statelor Unite ale Americii

Pasiunea pentru folclor a unui român a pus bazele primului „Sat românesc din America”. Gheorghe Chindriş este cetăţean american din 2004, dar acum a revenit în ţară şi lucrează la exploatarea minieră de stat Cupru Min Abrud. Însă, ideea de înființare a „Satului românesc din America” a existat și în urmă cu 10 ani.

Totul a început în anul 2010, când Mănăstirea „Înălţarea Domnului” din Statele Unite a achiziționat în oraşul Clinton, statul Michigan, 27 hectare de teren, cu un râu ce străbate terenul şi două lacuri. Astfel, în jurul bisericii maramureșene din lemn, care a fost amplasată în mijlocul terenului, s-a început construcția unui sat pitoresc cu ulițe și case tradiționale reprezentative pentru toate zonele etnografice ale României. Mai mult decât atât, în 2013 au fost aduse din Bârsana (Maramureș) trei porți și o toacă de lemn, care să completeze perfect tabloul decupat parcă din satele de munte.

„Într-un sat românesc toate se învârt, totul se petrece în jurul bisericii. Am spus că pe acest domeniu minunat să punem câteva case tradiţionale româneşti, să le construim şi să fie un colţ de Românie”, a declarat Gheorghe Chindriş. Este un proiect unic prin care i-a adus pe românii de acolo mai aproape de originile lor.

Sursă Foto: adevarul.ro

Gheorghe Chindriş s-a născut în Ieud (Maramureş) în 1960 şi a urmat studii la Cluj-Napoca (liceul) şi Petroşani (Institutul de Mine). Apoi a lucrat 13 ani la mina (judeţul Cluj), devenind directorul acestei unităţi, la vârsta de 31 de ani. După alţi şapte ani, a devenit director adjunct la compania minieră din Deva.

În 2001, a aplicat la Loteria Vizelor şi un an mai târziu a plecat în SUA. Acolo a început de la zero, ca muncitor într-o companie producătoare de roboţi industriali în domeniul auto. A avansat cu greu în această companie, fiind într-o echipă de service. S-a întors acasă în 2012, iar de atunci merge în SUA mai mult în concedii.

Sursă Foto: adevarul.ro

Cât timp a fost în America, a înfiinţat, alături de câţiva prieteni, Societatea Culturală Româno-Americană Avram Iancu, prin intermediul căreia au fost organizate evenimentele de Ziua României pentru comunitatea română de acolo. Potrivit elitaromaniei.ro, ideea de întemeiere a “Satului românesc din America” a fost concretizată în 2009.

Anul viitor se estimează să apară primele căsuţe. Prima ar fi o reproducere a casei lui Avram Iancu. Acestea urmează a fi expuse sub forma unui muzeu, deoarece în SUA legile sunt foarte stricte şi este greu să se obţină autorizaţiile pentru a putea fi locuite. Totuşi, cei interesaţi să viziteze acest sat românesc au la dispoziţie 60 de locuri de cazare pe acest domeniu. În prezent, Gheorghe Chindriş este director tehnic la Cupru Min Abrud SA, explotare minieră de stat din Alba.

Sursă: adevarul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.