7 iunie 2020, 13:21

„Cometa Crăciunului”, cea mai luminoasă cometă din 2018

Cometa 46P/Wirtanen realizează o orbită completă în jurul Soarelui o dată la 5,4 ani, iar aceasta este vizibilă şi de pe Pământ.

Anul acesta, pentru că va fi vizibilă la jumătatea lunii decembrie, unii specialiști au denumit-o „Cometa Crăciunului”. Deși cometa se află la o distanță prea mare de pământ pentru a putea fi observată, anul acesta se află la cea mai mică distanță din ultimii 70 de ani.

Coada cometei nu este îndreptată către Pământ, aşadar în mare parte nu va fi vizibilă. Precum alte comete, şi aceasta va avea o strălucire verzuie, din cauza faptului că norul de particule din jurul nucleului conţine carbon diatomic şi „cyanogen”.

Cometa şi-ar putea schimba poziţia în decursul serii, aşadar puteţi urmări poziţia exactă a acesteia prin intermediul acestei hărţi interactive.

Punctul maxim va fi vizibil pe teritoriul României în noaptea de 15-16 decembrie.

În Capitală, va fi vizibilă seara, după ora 17:52, la un punct de 30° deasupra orizontului, în zona estică. Cel mai înalt punct va fi atins la 22:19, când cometa se va afla la  66° deasupra orizontului, în zona sudică. Va continua să fie vizibilă până la 04:05 când va ajunge la 17° deasupra orizontului, în zona vestică.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.