13 ianuarie 2023, 3:41

Comisia Europeană: Din 1 februarie, statele membre trebuie să accepte certificate de vaccinare valabile 9 luni pentru schema inițială. După această perioadă certificatul e valabil cu booster

Comisia Europeană a anunțat, luni, că, din 1 februarie, statele membre UE trebuie să accepte certificate de vaccinare valabile 9 luni pentru schema inițială, iar după această perioadă certificatul este valabil doar cu booster. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, într-o conferință de presă, că în România încă se poate intra cu două doze de vaccin, fiind necesar să fie adoptat un act normativ.

Începând de mâine, 1 februarie, se aplică norme noi care prevăd o perioadă standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele digitale ale UE de vaccinare împotriva COVID-19 utilizate pentru călătoriile în interiorul UE.

În conformitate cu noile norme, prevăzute în actul delegat al Comisiei din 21 decembrie 2021 statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei de vaccinare primară. În cazul vaccinurilor cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și unica administrare, se arată într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene la București.

În cazul vaccinurilor cu două doze, aceasta înseamnă 270 de zile de la administrarea celei de a doua doze sau, pentru persoanele vindecate de COVID-19, 270 de zile de la prima și unica administrare, în funcție de strategia națională de vaccinare. Statele membre ar trebui să nu prevadă o perioadă de acceptare diferită pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene. Perioada standard de acceptare nu se aplică certificatelor pentru dozele de rapel.

”În curând trebuie să ne aliniem și regulilor europene, așa că la un moment cei care au 9 luni de la a doua doză și nu au făcut a treia doză vor trebui să aibă test”, a afirmat Raed Arafat.

Secretarul de stat a explicat că este necesară adoptarea unui act normativ în acest moment și a apreciat că nu va dura mult până la adoptarea acestuia.

Certificatul de vaccinare va fi emis în continuare după a doua doză de vaccin (sau prima în cazul Johnson&Johnson), însă acesta își va pierde valabilitatea după 9 luni, dacă nu este efectuată doza booster.

Aceste modificări se referă la certificatul digital european, necesar pentru călătoriile în țările UE. Deocamdată, regula nu se va aplica și pentru certificatul folosit în România pentru acces în instituții, la restaurant, la mall sau în alte locuri.

Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a declarat: „Începând de mâine, va exista o normă la nivelul UE cu privire la durata de acceptare a certificatelor de vaccinare pentru seriile de vaccinare primară atunci când sunt utilizate în contextul călătoriilor transfrontaliere. Acest lucru reflectă scăderea puterii de protecție a vaccinului și subliniază importanța administrării unui rapel. Cu sprijinul experților din cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și al Agenției Europene pentru Medicamente, Comisia va monitoriza îndeaproape dacă sunt necesare adaptări viitoare ale acestei norme.”

Aceste norme se aplică numai certificatelor de vaccinare utilizate în scopul călătoriilor în UE. Statele membre pot aplica norme diferite atunci când utilizează certificatul digital al UE privind COVID în context intern, dar sunt invitate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE. Începând de mâine, trebuie puse în aplicare și noi norme în ceea ce privește introducerea în certificate a administrării dozelor de rapel.

Certificatele care au fost emise diferit înainte de această clarificare trebuie corectate și eliberate din nou, pentru a se asigura că boosterul va fi evidențiat distinct.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol