22 mai 2024, 8:05

Comisia Europeană şi-ar putea încălca promisiunea de a scoate în afara legii toate substanțele chimice periculoase din Europa

Comisia Europeană şi-ar putea încălca promisiunea de a scoate în afara legii toate substanțele chimice periculoase din Europa, cu excepția celor esențiale, potrivit unor documente obţinute de The Guardian.  

Angajamentul de a „interzice cele mai dăunătoare substanțe chimice din produsele de larg consum, permițând utilizarea lor doar unde este esențială”, a fost o parte importantă a acordului ecologic european, la lansarea acestuia din 2020.

Potrivit acestuia, între 7.000 şi 12.000 de substanţe periculoase ar trebui să fie interzise în toate produsele comercializabile prin actualizarea regulamentului Reach al Uniunii Europene, inclusiv multe „substanţe chimice permanente”. Substanțele per- și poli-fluoroalchilice (PFAS) se acumulează în natură și corpurile umane și au fost asociate cu diferite boli hormonale, de reproducere și cancer.

Cu toate acestea, cotidianul britanic a aflat că executivul UE este pe punctul de a ceda în faţa presiunii industriei chimice europene, un oficial UE declarând pentru The Guardian: „Suntem forțați să fim mai puțin stricţi cu industria tot timpul”.

Un document legislativ obţinut de The Guardian propune trei opțiuni care ar restricționa 1%, 10% sau 50% din produsele care conțin substanțe chimice periculoase aflate în prezent pe piață. UE selectează de obicei opțiunea de mijloc, potrivit sursei citate.

Tatiana Santos, șefa politicii chimice la Biroul European de Mediu, a declarat: „Eșecul UE de a controla substanțele chimice dăunătoare este scris în sângele contaminat al aproape tuturor europenilor. Fiecare întârziere aduce mai multă suferință, boală și chiar decese timpurii. Retragerea reglementării de către UE ar putea fi cuiul în sicriul acordului ecologic european, alimentând cinismul faţă de elitele nedemne de încredere, care fac afaceri cu mari lobby-uri toxice, cu excepția cazului în care Comisia își respectă promisiunea de a detoxifica produsele și de a lupta împotriva poluatorilor.”

Interzicerea substanţelor chimice permanente ar reduce costurile pentru tratarea cancerului şi a obezităţii cu zeci de miliarde de euro pe an, de zece ori mai mult decât costurile suferite de afaceri prin ajustările necesare.

Pe lângă PFAS, autoritățile de reglementare din UE au descoperit că 17% dintre copiii europeni sunt expuşi riscurilor provocate de ametecurile de ftalaţi, care au fost corelaţi cu boli de dezvoltare şi reproducere într-un studiu efectuat testând sângele şi urina a 13.000 de cetăţeni anul trecut.

Urme ale perturbatorului endocrin bisfenol A, care afectează sistemul reproductiv, au fost găsite la 92% dintre adulţi.

Coordonatorul studiului, dr. Marike Kolossa-Gehring, a spus că peste 34 de milioane de tone de substanțe cancerigene, mutagene și toxice pentru reproducere au fost consumate în Europa în 2020.

Un oficial al UE care a vorbit sub condiția anonimatului a spus că „sentimentul Comisiei este aproape ca și cum ar fi un dat că nu putem crea prea multe probleme industriei – indiferent de beneficiile pentru sănătatea publică”.

Reforma Reach a fost inițial o prioritate a Comisiei. Prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, a spus în 2020: „Este deosebit de important să nu mai folosim cele mai dăunătoare substanțe chimice în produsele de larg consum, de la jucării și produse de îngrijire a copiilor până la textile și materiale care vin în contact cu alimentele noastre.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol