2 mai 2024, 15:34

Comorile ascunse ale oceanelor: Mineralele prețioase care revoluționează industria energiei regenerabile

Exploatarea minieră pentru energie regenerabilă ar putea fi revoluționată de către niște bulgări de mărimea unui cartof, numiți noduli polimetalici.

Acești noduli sunt vizibili pe fundul oceanului în unele locuri, în special în zona dintre Hawaii și Mexic în Oceanul Pacific și ar putea fi o sursă cheie a unora dintre metalele de care este nevoie pentru a construi baterii și alte tehnologii esențiale pentru gestionarea schimbărilor climatice.

Nodulii se formează în mod natural de-a lungul a milioane de ani, pe măsură ce oligoelementele din apa de mare se depun pe obiecte mici de pe fundul oceanului, cum ar fi fragmente de oase sau dinții de rechin, și cresc lent.
Conțin fier, titan și litiu, dar și mangan, cobalt, cupru și nichel, componente esențiale pentru bateriile litiu-ion ce alimentează vehiculele electrice.
Evaluarea potențialelor beneficii și daune ale mineritului de adâncime, în special în comparație cu mineritul de pe uscat, este un demers complex.
Oamenii de știință își pun problema ce se va întâmpla atunci când operațiunile miniere de pe fundul oceanelor ar produce sedimente ce ar perturba fauna sălbatică sau stocarea naturală a carbonului de sub fundul mării.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol