25 noiembrie 2022, 2:51

Competițiile Comic 7B și BUZZ IFF din cadrul Buzău International Arts Festival s-au încheiat și și-au anunțat câștigătorii

Buzău International Arts Festival a reunit în 2022 edițiile cu numărul șapte ale Festivalului Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B, primul eveniment dedicat în exclusivitate teatrului independent, la Buzău, și Festivalului Internațional de Film Buzău – BUZZ IFF, eveniment ce și-a propus să promoveze producții de calitate din țările europene și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România, oferind publicului posibilitatea să intre în contact direct cu cinematografia europeană.

Comic 7B

Festivalul Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B s-a desfășurat în perioada 8 – 13 septembrie, și a prezentat publicului șapte spectacole de teatru despre dragoste și ură, relații, sinceritate și dinamici între oameni. Juriul competiției, compus din actorii Ion Ionuț Ciocia, Marius Chivu, Dana Voicu și Iulian Ilinca, a ales și câștigătorii ediției de anul acesta, iar aceștia sunt:

Premiul pentru Cel mai bun spectacol – spectacolul invitat din Grecia BACANTELE. Între lumi – un ditiramb, adaptare după Euripide. Spectacolul a adus publicului o montare după o piesă clasică, ”Bacantele”, a lui Euripide, și este construit ca o suspendare în agonia singurătății existențiale de dinaintea momentului când este îmbrățișată schimbarea, noul. Un rit de trecere, ce țintește să-i apropie pe cei care celebrează în piesă cu cei din public, într-o zonă a spiritualității transcendentale. Acest spectacol este montarea unei manifestări ritualice, însoțită de muzică live, coborâtă în piesa antică, dinspre zilele noastre.

Regizoarea Georgia Tsangaraki a câștigat și premiul pentru Cea mai bună regie, pentru spectacolul BACANTELE. Între lumi – un ditiramb, premiul pentru Cel mai bun actor a fost acordat actorului Andrei Bibire, pentru rolul Nick din spectacolul Bani, timp și alți demoni, de la Teatrul Apropo iar la categoria Cea mai bună actriță, câștigătoare a fost Isabela Oancea, pentru rolul Mama, din spectacolul Durata medie de viață a mașinilor de spălat – Premieră, de la Teatrul din Buzunar Galați. Premiul special al juriului, pentru rolul Agave din spectacolul BACANTELE. Între lumi – un ditiramb, s-a acordat actriței Elpiniki Marapidi iar Premiul special al organizatorilor a fost acordat actorului Teodor Ivan, pentru rolurile din piesa Undeva, aproape,  în regia lui Ovidiu Ivan, produsă de Teatrul din Stejar din Iași.

BUZZ IFF

Competiția oficială a Buzău Internațional Film Festival, care a prezentat publicului patru secțiuni cu filme de scurtmetraj și lungmetraj (ficțiune și documentar) din peste 18 de țări s-a încheiat, iar juriile (lungmetraj – actrița Olimpia Melinte, agentul Isabella Gullo și regizorul, scriitorul și producătorul independent grec Dimitris Koutsiabasakos; documentar, scurtmetraj și film studențesc – regizorul și producătorul grec George Kalomenopoulos, regizorul și monteurul Alex Pințică, regizorul  Mihai Dragolea și producătorul Daniel Mitulescu) au anunțat câștigătorii în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor de pe 18 septembrie, ce a avut loc la Sala Teatrului George Ciprian.

Câștigătorul competiției de lungmetraj este Balaur / A Higher Low (r. Octav Chelaru, România, 2021), nominalizat pentru Cel mai bun film la festivalurile de film  Transilvania International Film Festival și Anonimul.

Motivația juriului: Premiul pentru cel mai bun lungmetraj este acordat filmului Balaur pentru abordarea sa captivantă și profundă cinematografică a conceptului de rău și a limitelor libertății umane.

Filmul poate fi văzut și în cinematografele din România, din data de 9 septembrie.

 

 


Comentariile sunt oprite pentru acest articol