3 martie 2021, 8:01

Comuna Ciugud, campioană la investiții din bani europeni. Un magnet pentru turiști și investitori

Încă de la aderarea României la Uniunea Europeană, instituțiile europene au acordat un sprijin finaciar imens tuturor țărilor nou integrate, pentru dezvoltarea infrastructurii și nu numai. Însă, de cele mai multe ori, aceste fonduri nu au fost folosite în toalitate, fiind redistribuite către Uniune.

Au trecut de atunci 12 ani, timp în care am cotizat către UE o sumă totală de 17 miliarde de euro și am primit, cel puțin până acum, aproximativ  56 de miliarde de euro. Statisticle ne arată faptul că statul român a rămas pe plus cu un total de 38 de milioane de euro. Acești bani au ajuns în infrastructură, dar și în investiții private. Au dezvoltat agricultura și afacerile miciolor intreprizători, potrivit Stirileprotv.ro.

Ceea ce multă lume știe este că puteam primi încă de cinci ori mai multe fonduri. Dacă proiectele ar fi fost terminate la timp și lucrările de remodernizare ale diverselor sectoare nu ar fi fost întrerupte, peste 80 de milioane de euro puteau fi redistribuiți în căi ferate, autostrăzi, spitale sau școli.

Cu toate acestea, de fiecare dată există și o excepție de la regulă. Comuna Ciugud, din județul Alba- Iulia este singura regiune a reușit să atragă cele mai multe fonduri europene, de la noi din țară. A fost la un pas de a intra în faliment și doar realegerea unui alt primar a scos comuna din colaps. Încă din 2000 și până acum, primarul din Ciugud a reușit să investească în localitate peste 30 de milioane de euro nerambursabili.

“Când îi faci pe oameni mai fericiţi, totul se schimbă foarte rapid şi foarte uşor! Noi am atras până acum peste 30 de milioane euro. Asta înseamnă veniturile comunei pe 100 de ani. Pe de altă parte, noi zicem că am adus normalitatea în satul românesc. Nu e greu şi asta mi-o doresc în orice sat din România.”, a menționat primarul Gheorghe Damian, în cadrul emisiunii România, te iubesc! 

Sursă Foto: libertatea.ro

Ceea ce pentru restul oamenilor care stau în mediul rural poate părea o utopie, nu se aplică și în cazul celor din Ciugud. Pe lângă infrastructura elementară, cum ar fi rețelele de apă curentă, canalizare, electrictate, asfalt, trotuare și străzi iluminate, ciugudenii se bucură și de drumuri agricloe asfaltate, care facilitează accesul pe dealuri și printre hectarele arabile din câmp.

Toate aceste lucruri au fost posibile, deoarece administrația locală a înțeles faptul că oamenii au dreptul de a locui în condiții decente și demne de anumite standarde, pe care celelalte societăți le impun. Din acest motiv, străini și oameni de la oraș s-au mutat aici.

Veniți tocmai din Germania, doi soți s-au mutat în comuna Ciugud acum doi ani. Au locuit o vreme bună în Stuttgart, în cel mai bogat land din Germania, iar condițiile pe care le-au găsit aici li se par extrem de normale pentru niște cetățeni europeni. Acest lucru i-a determinat să își cumpere   o casă aici și chiar să și rămână. Mai mult decât atât, acum spun că nu ar mai pleca niciodată din acest sat.

“M-a surprins că stâlpii la început aveau cabluri, acum, uitaţi, nu mai au. Au venit prieteni de-ai noştri din Germania şi au rămas surprinşi… Sunt în Germania comune peste, dar sunt şi comune care arată rău. E normal, peste medie (…) Noi de aici nu plecăm, a casa noastră”, – spun cei doi soți, în cadrul emisiunii România, te iubesc! Citiți întreg materialul aici. 

Cel mai mare teren de golf din România

Pe lângă diferitele facilități de care dispune, localitea de la un pas de Alba Iulia, Comuna Ciugud se poate mândri cu cel mai mare teren de golf din România. Acesta a fost construit prntr-o investiție privată, pe un loc lăsat în paragină. Acum locul arată desprins din fileme americane, fiind și cel mai modern club de golf din sud-estul Europei, iar la inaugurarea acestuia a participat chiar președintele Klaus Ionannis.

Sursă Foto: adevarul.ro

Sursă Cover Foto: libertatea.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.