26 ianuarie 2022, 14:35

Ești în concediu în Grecia. Ce trebuie să faci să nu rămâi fără permis, talon, sau să dublezi prețul vacanței

Ai trecut cu bine de Bulgaria. Te-ai săturat ca de mere acre de serpentine, camioane, lungi linii duble continue și radare puse prin tufișuri. Simți nevoia să apeși pedala, dar e posibil să nu faci bine.

Codul rutier grecesc este unul dintre cele mai dure din UE. Poți rămâne lesne fără permis, fără actele mașinii, plăcuțe sau lua amenzi astronomice de începi să te dai cu capul de pereți că mai bine luai avionul și te duceai la cinci stele.

Nepurtarea centurii de siguranță, vorbitul la mobil, aruncarea de obiecte pe geam sau parcarea ilegală sunt printre capcanele “preferate”. De menționat că Republica Elenă sancționează draconic și consumul de alcool la volan, la unele concentrații în sânge fiind pedepse obligatorii cu închisoarea.

De menționat două reguli de aur.

Prima. Respectă legea. Știu, sună plictisitor, dar polițiștii greci nu-ți vor întinde capcane, nu stau la “mocangeală”. Dacă ai fost oprit și amendat este “pe bune”. Și, nu, nu e loc de combinații.

A doua. Dacă, totuși, ai chef să trăiești periculos, ia-te după greci. Ei știu cei mai bine capcanele.

Profil. Grecia este una dintre cele mai slabe țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește siguranța rutieră. Costurile sociale anuale ale accidentelor rutiere sunt estimate la 4 miliarde de euro. Mai mult, Grecia se caracterizează printr-un trafic crescut de motociclete și pietoni, care este asociat cu o proporție considerabilă din numărul total de decese, însumând până la 42%. Șoferii greci prezintă un comportament agresiv și de asumare a riscurilor, precum și o respectare scăzută a regulilor de circulație.

Cum ți se pot lua permisul actele mașinii și plăcuțele de înmatriculare

În codul rutier elen există numeroase contravenții care pot lăsa un șofer fără cele mai importante acte și fără plăcuțele de înmatriculare.

Astfel, potrivit Condițiilor de Călătorie în Grecia de pe pagina Ministerului Român al Afacerilor Externe, poliţia elenă aplică amenzi şi poate reţine permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuţele de înmatriculare pentru încălcări precum:

Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;

Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;

Depăşirea şi încălcarea liniei continue;

Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;

Nerespectarea semnalelor semaforului;

Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;

Condusul pe contrasens;

Deținerea de detectoare de radar, chiar dacă nu sunt în funcțiune;

Parcarea pe locurile pentru persoane cu handicap;

Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie”;

Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti;

Efectuarea de manevre periculoase;

Aruncarea pe geam a unor obiecte care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident.

Amenzi MARI. Depășirea vitezei legale cu 30 km/h te lasă fără permis

Pe autostradă, limita maximă de viteză admisă este de 130 km/h, așa că trebuie să acordaţi atenţie indicatoarelor rutiere de limitare a vitezei.

Sunt prevăzute limitări de până la 80 km/h în funcţie de condiţiile de drum, trafic, meteo, lucrări pe carosabil.

Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile ).

Poliția din Grecia nu se joacă. Numai în 2019 au fost înregistrate nu mai puțin de 492.338 sancțiuni ale Codului Rutier. 34.594 au fost pentru lipsa purtării centurii de siguranță, 31.557 pentru conducere sub influența alcoolului. Jumătate dintre sancțiuni au fost date pentru VITEZĂ.

Șoferii băuți pot ajunge la închisoare și dacă nu provoacă accidente

Conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentrație de alcool de:

0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;

0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;

peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

Conducătorii auto care recidivează în termen de 2 ani și care sunt depistaţi având o concentrație de alcool în sânge de peste 1,10 g/l sunt sancționați cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, cu închisoare de cel puțin 6 luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

Parcarea pe locurile rezervate celor cu handicap

Parcarea pe locurile rezervate celor cu handicap este sancționată drastic.

Șoferii din Grecia, fie ei localnici sau străini, trebuie să fie atenți la modul cum lasă mașina, ei fiind pasibili și în acest caz de ridicarea actelor și plăcuțelor, inclusiv pentru 2 luni dacă ocupă locurile rezervate persoanelor cu handicap.

Parcarea ilegală se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.

Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu dizabilități sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Un studiu a constatat că aproape unul din cinci vizitatori ai Greciei s-a confruntat cu un incident grav de siguranță pe drumuri – încălcarea liniei duble continue, depășirea vitezei și depășirea periculoasă, urmată de nerespectarea luminilor roșii ale semaforului și conducerea în timp ce se afla sub influența alcoolului.

E scumpă benzina le greci? Ce zici de asta:  Ai canistră, ai dosar penal

MAE român avertizează că, în ultima perioadă, la nivelul oficiilor consulare ale României din Republica Elenă au fost înregistrate mai multe cazuri în care cetăţenii români au fost sancţionaţi contravenţional deoarece transportau în autoturismele cu care se deplasau cantități de combustibil peste limitele admise de legislația elenă.

Astfel, potrivit reglementărilor legislației elene în vigoare este interzisă introducerea în Grecia, în canistre sau alte recipiente, de produse petroliere/combustibili.

Pentru încălcarea acestei dispoziții legale se aplică amendă, deschiderea unui dosar penal pentru contrabandă cu produse petroliere/combustibili și indisponibilizarea autovehiculului de către autoritățile vamale elene.

De precizat că prețul benzinei în Grecia este unul dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană – circa 1,65 de euro pe litru, semnificativ mai mare decât Bulgaria vecină, unde este de aproximativ 1.05 euro pe litru.

Alte exemple de sancțiuni din codul rutier grec

Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie” se sancționează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 20 de zile.

Efectuarea de manevre periculoase se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgență, indiferent de durată, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

2.000 de euro amendă pentru detectoarele de radar

Chiar dacă aparatele antiradar sau de detectare a radarelor poliției sunt tot mai puțin folosite în condițiile existenței de aplicații de călătorie precum Waze sau Google Maps, care pot include avertismente privind prezența echipajelor, ele nu trebuie aduse în Republica Elenă, care pedepsește șoferii și pentru simpla deținere a acestora.

Atenție – deținere înseamnă posesiune, pur si simplu. Dacă ești oprit de poliție, pur și simplu, și dintr-un anume motiv se ajunge la parcheziție și ți se descoperă în bagaje – PLĂTEȘTI!

Utilizarea sau deţinerea sistemelor antiradar sau de detectare a radarului de către conducătorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisă prin lege.

Fapta constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de 2.000 euro (art. 103 din Codul Rutier elen prevede şi reţinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioadă de 30 zile, precum şi reţinerea actelor maşinii şi a plăcuţelor de înmatriculare auto pentru 60 zile).

Dintre turiștii care au condus în Grecia, doi din cinci au recunoscut că se simt mai puțin înclinați să respecte regulile de circulație în timp ce erau în vacanță, iar unul din opt a recunoscut că a condus în timp ce se afla sub influența alcoolului. Acest număr a crescut la unu din cinci pentru șoferii cu vârsta sub 25 de ani.

Ce faci în caz de accident: Constatarea poliției este obligatorie

În caz de accident de circulaţie, chiar şi de mică importanţă, constatarea poliţiei este obligatorie, spune MAE.

Completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, conducătorul auto poate fi reţinut şi prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din Grecia, care figurează pe Cartea verde. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Surse: MAE, HotNews, TheNationalHerald, Sciencedirect


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.