3 martie 2024, 11:14

Concert al organistei catedralei din Salzburg, cu ocazia inaugurării orgii monumentale din Oradea

Eveniment inedit la Oradea.  Un omagiu adus compozitorului Johann Michael Haydn.

După ce a fost binecuvântată în cadrul unei slujbe religioase, orga renovată din Catedrala Romano-Catolică din Oradea a fost inaugurată printr-un concert special, susținut de Judith Trifellner-Spalt, organistă a catedralei din Salzburg, și descris de gazde drept „o expresie a mulțumirii față de toți cei care au contribuit la lucrările de renovare”.

Din orga cea restaurată și extinsă a catedralei din Oradea au răsunat lucrări de Johann Sebastian Bach, Franz Liszt, Georg Muffat, Wolfgang Amadeus Mozart, precum și un preludiu creat de organista Judith Trifellner-Spalt după teme de Johann Michael Haydn, muzicianul care a locuit, compus și dirijat la Oradea.

Una dintre lucrări a fost interpretată la orga mică a basilicii, cu alte tipuri de sunete decât cea mare, scrie Bihoreanul.

Publicul care a umplut basilica orădeană a răsplătit invitata cu aplauze prelungite, iar episcopul Böcskei László i-a dăruit flori, un mini-tub ca de orgă, inscripționat cu data concertului de la Oradea, precum și o frunză din grădina Palatului Baroc, trasă în cupru, „care să amintească de acea energie a vieții care vrea să se desfășoare, să se împlinească…”.

Episcopul Böcskei László, care a vorbit în română, maghiară și germană, i-a mulțumit invitatei speciale din Salzburg și a subliniat că, „în urmă cu 261 de ani, Michael Haydn a plecat din Oradea la Salzburg, pentru a deveni concertmaestru al catedralei de acolo”.

„Până atunci, o perioadă a activat aici, în Oradea, a condus corul și orchestra de aici și a concertat în catedrala din piața centrală a Oradiei. Acum încercăm să reînnodăm această legătură, care vorbește despre tradiția muzicală a orașului nostru, care poate să aducă mult bine, multă noblețe…”, a spus PS Böcskei.

Înaltul prelat a anunțat că vor urma și alte concerte de orgă în catedrală, ba chiar și un program săptămânal cu mici recitaluri.

Construcția orgii monumentale din corul sudic al catedralei baroce din Oradea a fost realizată la comanda împărătestei Maria Tereza. Instrumentul a avut însă mai multe etape istorice și stilistice.

Bufetul orgii a fost construit între 1777 și 1782 de meșterul vienez Fridolin Ferstl, iar ulterior, în 1892, Országh Sándor a renovat instrumentul, construind o orgă mecanică, cu 32 de registre.

„Restaurarea a presupus cea mai mare provocare în optimizarea tehnică și sonoră a instrumentului, în cadrul căreia a trebuit să se păstreze structura funcțională și sunetul artistic, menținând totodată caracterul original, unicitatea și farmecul provincial al orgii.

Restaurarea a atins într-o mare măsură obiectivul propus: orga poate reda o gamă extrem de largă a repertoriului internațional fără compromisuri, fiind ușor de acționat pentru orice organist familiarizat cu instrumente de factură germană târzie”, a transmis Homolya Dávid András, organist și expert în aceste instrumente, care a lucrat la acest proiect.

La rândul său, Kristófi János, organist și dirijor al orchestrei basilicii, a transmis că „Oradea este orașul minunilor”, în contextul renovării acestui instrument de preț.

Acesta este format acum din 37 de registre și are în total 2306 tuburi, dintre care 156 de piese au fost păstrate și montate din orga de secol XVIII a lui Ferstl. Cel mai mic tub are doar 11 mm, iar cel mai înalt – 6 metri.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol