19 aprilie 2024, 18:30

Concluzie bulversantă. Nici sexul nu mai e ce-a fost. Partea proastă e că asta o spun tinerii

Sexul nu mai este de multă vreme un tabu, și poate tocmai de aceea a devenit o activitate tot mai puțin atrăgătoare. Un studiu american a demonstrat CU CIFRE că atracția pentru sex a scăzut masiv în ultimul deceniu în rândul tinerilor din toată lumea.

Nici sexul nu mai e ce-a fost

Și e păcat, pentru că – pe lângă funcția reproductivă – sexul stimulează sănătatea, buna dispoziție, funcțiile cognitive, deci calitatea vieții în general.

Hmmm… de aici până la soarta urșilor Panda cât mai este?

Dar să vorbim despre ce ne-am propus, despre un studiu făcut pe acest subiect…

Publicat în Archives of Sexual Behavior, studiul arată că între 2009 și 2018 proporția celor care au raportat absența activității sexuale (cu partener sau solo) a crescut de la 28,8% la 44,2% la bărbați și de la 49,5% la 74% (!) la femei.

Cercetătorii au utilizat date din National Survey of Sexual Health and Behavior despre 4.155 de oameni în 2009 și 4.547 în 2018, vârstele fiind cuprinse între 14 și 49 de ani.

Vina este a rețelelor sociale

Autoarele studiului sunt Debby Herebnick, profesoară la Indiana University School of Public Health – Bloomington și Tsung-chieh (Jane) Fu, cercetătoare asociată la aceeași universitate.

Ele spun că rețelele sociale în ascensiune constantă și jocurile video tot mai creatoare de dependență le iau atât timp tinerilor, încât aceștia nu mai dau atenție vieții sexuale. Dar nici aceste deprinderi, oricât de constante ar fi, nu aduc o explicație satisfăcătoare: „Ne așteptăm să existe factori multipli, diferiți între categorii de vârstă, sex și categorii sociale.” Fiecare din acești factori ar explica diferențe de unu-două procente, iar cumulați – diferența semnificativă.

Semnal de alarmă – creșterea rapoartelor sexuale brutale

În raport, Herebnick evocă și creșterea „rapoartelor sexuale brutale” ca factor al scăderii atracției. Pornografia – larg disponibilă pe internet – joacă un rol major, iar revistele și cultura populară (a se viziona Fifty Shades of Grey) contribuie la tendința spre sex brutal. Sufocarea sau strangularea în timpul unui raport sexual „par a fi un comportament majoritar la studenții între 18 și 29 de ani”, mai spune studiul.

Nici sexul nu mai e ce-a fost. Ultimii ani

Constatările de după 2018 sunt și mai alarmante, mai ales în contextul crizei sanitare care a contribuit la anxietate, depresie și alți factori care erodează libidoul. „Pentru cei care locuiesc cu un partener, faptul că petrec mult mai mult timp acasă nu înseamnă neapărat raporturi sexuale mai numeroase, satisfăcătoare și agreabile”, precizează Tsung-chieh Fu.

Cât de important mai e sexul?

Este o întrebare pe care ne-o punem.

Doar 52 la sută dintre germani sunt activi sexual cel puțin o dată pe lună, potrivit unui sondaj, scrie DW. Pentru mulți europeni, inclusiv pentru cei foarte tineri, viața sexuală contează mai puțin decât s-ar crede.

Publicitatea folosește dorința sexuală pentru a vinde orice fel de produse, la televizor sexul pare omniprezent, iar Internetul oricum nu cunoaște niciun fel de limite.

În contextul acestei sexualizări a vieții de zi cu zi, s-ar putea crea impresia că cei mai mulți oameni au o viață sexuală extrem de intensă. Rezultatele unui sondaj recent, publicate în studiul „Freizeit Monitor 2019”, indică însă că doar 52 la sută dintre germani au sex cel puțin o dată pe lună.

Sigur că sondajele de acest fel nu sunt foarte exacte, spune Heike Melzer, terapeut sexual la München, din moment ce bărbații au tendința să se laude cu numărul contactelor sexuale, în timp ce femeile sunt mai rezervate.

Dar tendința generală e clară, nu doar în Germania: sexul joacă un rol mai puțin important în viața oamenilor decât s-ar crede.

Moartea pasiunii? Câteva motive

Potrivit cercetătorului Ulrich Reinhardt, care conduce institutul german „Stiftung für Zukunftsfragen”, există motive diverse pentru declinul sexualității în societatea germană.

Pe de-o parte, e vorba de demografie: în Germania trăiesc tot mai mulți bătrâni, iar contactele sexuale se diminuează în general odată cu vârsta.

Pe de altă parte, s-a schimbat modul în care lumea își petrece timpul liber.

Într-un interviu cu DW, Reinhardt apreciază că omul modern urmărește o optimizare a timpului liber și sare de la o activitate la alta, dorindu-și să fie peste tot în același timp, din teama de a pierde ceva. Numărul uriaș de activități posibile și ritmul tot mai alert al vieții de zi cu zi dăunează vieții sexuale. În plus, „dacă partenerul nu lasă din mână telefonul mobil toată ziua, atmosfera n-are cum să fie prea romantică”, spune cercetătorul german.

Nici sexul nu mai e ce-a fost. Stresul, eterna problemă

Stresul de la servici și ritmul prea alert al activităților din timpul liber sunt moartea pasiunii, avertizează sexologul Heinz-Jürgen Voß din Merseburg: „Nu prea merge să vii obosit de la serviciu și să ‘funcționezi’ imediat la nivel sexual. Trebuie să-ți iei timp pentru intimitate.”

Persoanele care nu sunt într-o relație stabilă au o viață sexuală „mai puțin activă decât s-ar crede în general”, spune sexologul german: doar 49 la sută au cel puțin un contact sexual pe lună.

Mai multe contacte online, mai puțin sex. Happy Ending

Studiul european „Generation What” din 2016, la care au participat mai mult de un milion de tineri între 18 și 34 de ani, a ajuns la o concluzie surprinzătoare. Între o treime și o jumătate dintre cei chestionați sunt de părere că nu-i nevoie de sex pentru a duce o viață fericită.

Marea majoritate a așa-numiților „millennials” nu se arată interesată deloc de experimente sexuale cu o persoană de același sex, de relații cu o persoană necunoscută sau de sexul în grup. Rezultatele studiilor din Europa se potrivesc și cu cele din SUA, care relevă că tinerii americani își încep viața sexuală tot mai târziu.

În Japonia, sondajele arată că patru din zece tineri între 18 și 36 de ani nu au avut încă relații sexuale.

România

La final și câteva concluzii aparținând unui medic român. Încercăm să ne apropiem de actualitatea imediată, de pandemie și intrăm între granițele țării noastre.

„Pentru majoritatea tinerilor, blocajele induse de pandemie au creat o atmosfera de incertitudine și frică. Mulți au experimentat anxietate fără precedent legată de starea de sănătate, insecuritate financiară, lipsa unei perspective clare și alte schimbări semnificative în viață. Stresul cauzat de acești factori a contribuit la scăderea notabilă a vieții sexuale a tinerilor, peste 28% dintre ei nu au avut contacte sexuale în această perioada. O relație de cuplu funcțională înseamnă implicare și comunicare în fiecare zi, nu doar existente separate care se derulează în același timp într-un spațiu comun”, explică Elena Ucenic, medic primar obstetrică-ginecologie și expert al platformei PlanificaNeprevazutul.ro.

„Înainte de COVID-19, o mare dintre tineri alegeau să se informeze în legătură cu contracepția și educația sexuală direct de la medicul specialist. Petrecerea unei perioade îndelungate în izolare socială, pe fondul grijlior legate de siguranță și sănătatea tinerilor, au făcut că aceștia să prefere să-și afle răspunsurile întrebărilor legate de educația sexuală pe site-uri specializate. Este important că tinerii să verifice sursă informațiilor și să se asigure că acestea sunt oferite de persoane competențe și responsabile”, mai explică Elena Ucenic.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol