22 august 2023, 16:04

Conduci corect în sensul giratoriu? Iată noile reguli

În mod paradoxal, deși titlul sugerează că ar fi vorba de o schimbare a regulilor, în realitate asistăm, în anul 2023, la o primă reglementare a circulației autoturismelor în sensul giratoriu, reglementare ce va pune capăt, sperăm, nesfârșitelor interpretări cu privire la situații altminteri banale.

Concret, prin ultimele modificări ale Regulamentului de aplicare a Codului rutier, generate de multiplele intervenții legislative din ultimii ani asupra codului, s-au introdus prevederi cu privire la circulația în sensul giratoriu.

În primul rând, Regulamentul definește acum ce înseamnă intersecție cu sens giratoriu, respectiv „intersecţie dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi, în care circulaţia se desfăşoară într-o singură direcţie în jurul unei zone centrale”, scrie Bihoreanul.

În al doilea rând, se stabilește cine trebuie să dea prioritate la ieșirea din sens în felul următor: „În cazul intersecţiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure că o pot face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic”.

Din acest enunț, deducem că cei care circulă pe banda mai apropiată de sensul giratoriu trebuie se cedeze întotdeauna trecerea, la momentul părăsirii sensului giratoriu, celor care circulă pe banda (benzile) mai îndepărtate de centrul sensului giratoriu. Mai clar, cel care schimbă banda de circulație este cel care trebuie să și cedeze prioritatea.

Soluția, deși nu e neapărat logică, este salutară pentru că, cel puțin de acum înainte, se presupune că toți șoferii vor ști să circule în sensurile giratorii cu mai multe benzi.

Efectul practic ar putea fi, însă, acela că majoritatea șoferilor vor conduce doar pe benzile exterioare, pentru a-și ușura „ieșirea din sens”, situația inversă presupunând să fii foarte atent la părăsirea sensului giratoriu, mai ales dacă acesta are mai mult de două benzi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol