29 martie 2024, 16:38

Conducte lacrimale create în laborator: cum înveți glandele artificiale să plângă

Oamenii de știință din Olanda au creat glande lacrimale umane neîncorporate, cultivate în vase Petri într-un laborator; acestea au capacitatea de a plânge, iar oamenii de știință care le-au creat le-au grefat deja în ochii șoarecilor vii. Seria de experimente, detaliată într-un nou studiu publicat în revista „Cell Stem Cell”, ar putea reprezenta un pas major în știința tratării ochiului uscat, o afecțiune prezentă la aproximativ 5% dintre adulții din întreaga lume și care poate duce la orbire în cazurile severe.

Glandele lacrimale umane au două componente: celule acinare și celule ductale. Ambele pot produce lacrimi, dar celulele ductale au o funcție suplimentară: acționează ca un canal, pentru a aduce lacrimile la suprafața ochilor. Organoidele fabricate în laborator arată ca acest canal.

Cercetătorii au împărțit studiul în trei experimente:

1. În primul, au crescut glande lacrimale umane în vase Petri și le-au făcut să producă lacrimi.

2. Apoi, au implantat unele dintre acele glande fabricate în laborator în canalele lacrimale ale șoarecilor vii.

3. În partea finală a studiului, cercetătorii s-au concentrat pe identificarea originii unei forme de ochi uscat cronic cunoscute sub numele de sindromul Sjögren, o afecțiune autoimună care provoacă și uscăciunea gurii.

În vasele Petri, cercetătorii au crescut glande lacrimale de șoarece, care au fost modificate cu tehnologia de editare a genelor.

Foto: studiu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol