5 august 2020, 4:52

Congo, luptă dură cu Ebola. De ce s-a opus un ministru al Sănătății folosirii unui vaccin împotriva bolii răspândite în Africa

Transmiterea virusului Ebola a fost și va rămâne mult timp o problemă serioasă la nivel internațional, care pune la încercare atât autoritățile cât și medicii. În ultimele două luni, contaminarea cu virusul Ebola a fost depistată la mai mult de 40 de persoane, cetățeni ai Republicii Democrate Congo, acolo unde este și principalul focar de infectare.

World Health Organization arată  într-unul dintre studiile care monitorizează întreg fenomenul de propagare al virusului în Congo, dar și în lume, că vaccinul experimental împotriva Ebola,  cunoscut sub numele de rVSV-ZEBOV s-a dovedit extrem de protector împotriva virusului mortal. Cu toate acestea, cercetătorii au dezvoltat un alt tip de vaccin mult mai performant.

Introducerea acestuia în programul de vaccinare al cetățenilor din trei provincii ale Republicii Democrate Congo este planificată pentru luna noiembrie a acestui an. În acest fel, autoritățile speră să poate stopa epidemia care a făcut peste 2.100 de morţi, citează Agerpres.

„Este timpul să utilizăm noul vaccin Ad26-ZEBOV-GP, fabricat de filiala belgiană a Johnson & Johnson. În jurul datei de 18 octombrie, vaccinul va sosi la Goma (provincia Kivu de Nord) şi vaccinarea va începe la începutul lunii noiembrie”, a declarat pentru AFP dr. Jean-Jacques Muyembe, care conduce măsurile de combatere a epidemiei de Ebola în RD Congo, potrivit sursei citate anterior.

Specialistul a mai explicat și că deja au fost alese două comune în care va începe întreg procesul de vaccinare, urmând să fie extins la nivel național.

„Vom extinde această vaccinare la micii comercianţi care merg deseori în Rwanda pentru a ne proteja vecinii”, a adăugat el, adăugând că „dacă campania va funcţiona bine, vom extinde vaccinarea în Kivu de Sud (est) şi Ituri (nord-est)”, potrivit Agerpres.

Astfel, un laborator belgian va trimite un lot de 200.000 de doze în Rwanda și 500.000 în Congo, fapt ce va ajuta extrem de mult oficialii care se luptă cu această epidemie încă din anul 2014. Potrvit specialiștilor , cu ajutorul vaccinării epidemia a putut fi stopată în regiunea de nord a țării, iar cu ajutorul acestui lot, speră să reducă cât mai mult numărul infectărilor și al deceselor.

Mai mult, se pare că fostul ministru congolez al sănătății, demis după ce a fost acuzat de deturnare de fonduri, s-a opus folosirii acestui al doilea vaccin. Acesta a menționat în scrisoarea sa de demisie faptul că „actorii au demonstrat o lipsă clară de etică”, prin dorința de a implementa o astfel de campanie de vaccinare în Congo, fără însă, a oferi autorităților mai multe detalii despre efectele acestuia.

Sursă Foto: courrierinternational.com

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.