21 iunie 2024, 7:26

Congresul american a votat declasificarea informațiilor depre originea pandemiei

Camera Reprezentanților din Statele Unite a votat, în unanimitate, declasificarea informațiilor privind posibilele legături între Institutul de Virusologie din Wuhan și pandemia Covid-19, trimițând proiectul de lege președintelui Joe Biden, scrie CNBC.

Senatul a votat, de asemenea, în unanimitate, la începutul acestei luni, pentru a cere directorului Serviciului Național de Informații, Avril Haines, să declasifice astfel de informații.

Covid a apărut pentru prima dată în Wuhan, China, în 2019, deși încă nu se știe cum s-a răspândit virusul la oameni. Oamenii de știință s-au confruntat ani de zile pentru a stabili dacă maladia Covid a provenit de la un animal infectat care a transmis virusul la oameni sau dacă agentul patogen a scăpat dintr-un laborator din Wuhan.

Efortul Congresului de a declasifica informațiile privind originea Covid vine după ce Departamentul pentru Energie a concluzionat cu „încredere scăzută” că virusul a scăpat cel mai probabil dintr-un laborator din Wuhan în urma unui accident.

Departamentul pentru Energie este una dintre cele 18 agenții care alcătuiesc comunitatea de informații din SUA. Anterior, departamentul era nehotărât asupra modului în care a apărut virusul.

Biroul Federal de Investigații a concluzionat, de asemenea, că pandemia a început probabil cu un incident în laboratorul din Wuhan, a declarat directorul agenției, Christopher Wray, pentru Fox News la începutul acestei luni.

„FBI a apreciat de ceva vreme că originea pandemiei este cel mai probabil un potențial incident de laborator din Wuhan”, a declarat Wray pentru Fox News. „Aici este vorba despre o potențială scurgere de informații dintr-un laborator controlat de guvernul chinez”.

„Voi face doar observația că guvernul chinez, mi se pare, a făcut tot posibilul să încerce să zădărnicească și să obtureze munca de aici, munca pe care o facem noi, munca pe care o face guvernul nostru american și partenerii străini apropiați. Iar acest lucru este nefericit pentru toată lumea”, a declarat Wray.

Biden a ordonat comunității serviciilor de informații în 2021 să furnizeze o analiză actualizată a modului în care a apărut pandemia. Agențiile de informații au fost împărțite în ceea ce privește modul în care Covid a început să se răspândească printre oameni, deși au spus că atât o origine naturală, cât și o scurgere de laborator sunt plauzibile.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol