10 iunie 2023, 14:00

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului lansează o anchetă pentru crimele de război din Ucraina

Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite a votat joi pentru aprofundarea anchetei privind crime de război comise de către forțele rusești în apropierea capitalei Ucrainei, Kiev, și în alte regiuni ale țării, scrie Washington Post.

Consiliul a înființat în martie o comisie internațională de anchetă pentru a investiga toate încălcările drepturilor omului în timpul invaziei Rusiei în Ucraina. Prin votul de joi, în cadrul unei sesiuni extraordinare a consiliului, s-a adoptat o rezoluție prin care se îndeamnă anchetatorii comisiei să își concentreze eforturile asupra incidentelor din apropierea Kievului, precum și a regiunilor Cernihiv, Harkov și Sumy, toate ocupate de forțele ruse la sfârșitul lunii februarie și în martie.

Votul

Măsura a fost adoptată cu 33 de voturi pentru și doar două țări – China și Eritreea – au votat împotrivă.

Rusia a fost suspendată din consiliu luna trecută și a negat că trupele sale au vizat civili pentru abuzuri.

Crime de război

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat joi statelor membre că echipa sa a colectat dovezi privind sute de ucideri de civili ucraineni de către soldații ruși și continuă să verifice acuzațiile care „pot fi considerate crime de război”.

„Amploarea crimelor ilegale, inclusiv indicii de execuții sumare în zonele de la nord de Kiev, este șocantă”, a declarat Bachelet într-un mesaj video adresat Consiliului înainte de vot. „Aceste ucideri de civili au părut adesea a fi intenționate, efectuate de lunetiști și soldați.”

1.000 de cadavre recuperate

Mai mult de 1.000 de cadavre de civili au fost recuperate în regiunea Kievului, a spus ea. La începutul lunii aprilie, trupele rusești s-au retras din zonele din jurul capitalei ucrainene pe care le-au capturat la începutul războiului, lăsând în urmă cadavre pe străzi și locuitori traumatizați.

Bachelet a declarat că civilii au fost uciși în timp ce căutau hrană sau apă sau fugeau cu vehiculele lor, iar unii localnici neînarmați au fost torturați înainte de a fi uciși. O misiune de monitorizare a biroului ONU a vizitat săptămâna trecută 14 orașe și sate din zonele din jurul Kievului și din orașul Chernihiv din nordul țării.

„Aceasta a fost a doua vizită a OHCHR în aceste regiuni și mă doare să îmi imaginez câte vizite vor fi necesare pentru a documenta doar o parte din încălcările flagrante ale drepturilor omului care au avut loc acolo”, a declarat Bachelet.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol