21 noiembrie 2022, 8:22

Constatarea amiabilă în caz de accident va putea fi făcută online

Polițele RCA urmează să funcționeze după reguli noi începând din 10 septembrie, după ce intră în vigoare noua lege din domeniul asigurărilor auto obligatorii.

Una dintre principalele schimbări o reprezintă constatarea amiabilă, care va putea fi făcută de pe 15 octombrie, online.

Astfel, conducătorii-auto nu vor mai fi nevoiți să completeze formularul tipărit, inclusiv de realizare a schemei exacte a accidentului, deoarece noua aplicație va reda dinamica accidentului, cu ajutorul sistemului GPS;

Conform noilor reglementări, „în cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor doua vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.”

De altfel, semnăturile și completarea actelor de către șoferii celor două vehicule implicate în accident sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR) și asigurătorii emitenți ai polițelor vor avea la dispoziție o aplicație prin care vor putea accesa constatarea. Această aplicație ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 septembrie, însă a fost amânată pentru jumătatea lunii viitoare.

Totodată și regulile pentru autoturismul de schimb pus la dispoziție pentru perioada reparației sunt altele.

ASF spune că noua procedură este mai simplă și mai clară: zilele în care păgubitul beneficiază de mașină la schimb nu mai sunt condiționate decât de condițiile de finalizare a reparației.

Sursa foto: pixabay.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol