17 februarie 2025, 12:55

Consumul de carne roșie procesată crește riscul de demență

Un nou studiu publicat în revista Neurology arată că reducerea consumului de carne roșie poate avea multe beneficii, pentru inimă, mediu și, poate, chiar pentru sănătatea cognitivă pe termen lung.

Cei care consumau cel puțin un sfert de porție de carne roșie procesată — cum ar fi bacon, parizer și crenvurști — aveau un risc cu 13% mai mare de a dezvolta demență, comparativ cu cei care consumau mai puțin de o zecime dintr-o porție pe zi.

O porție zilnică suplimentară de carne roșie procesată este asociată, în medie, cu o accelerare a îmbătrânirii creierului cu 1,6 ani.

Cercetătorii cred că asocierea între carnea roșie și sănătatea cognitivă poate duce la rezultate negative asupra sănătății, inclusiv boli cardiometabolice, cancer și deces prematur.

Carnea roșie are un conținut ridicat de grăsimi saturate și produce un compus organic asociat cu bolile cardiovasculare; aceste două elemente împreună pot deteriora sistemul nervos, agravând declinul cognitiv, a explicat a spus Dr. Mingyang Song, profesor asociat de epidemiologie clinică și nutriție la Harvard T.H. Chan School, potrivit adevarul.ro.

Carnea roșie procesată are, de asemenea, niveluri mai ridicate de substanțe precum nitriții, compușii N-nitrozoși și sodiul, care prezintă riscuri suplimentare pentru declinul cognitiv, a spus autorul principal al studiului, Yuhan Li, asistent de cercetare în cadrul Channing Division of Network Medicine la Spitalul Brigham and Women din Boston. Nitriții, folosiți frecvent în conservarea cărnii, au fost asociați cu probleme de sănătate, iar compușii N-nitrozoși, prezenți și în carnea conservată, au fost legați de cancer.

Înlocuirea cărnii roșii cu surse de proteine vegetale, cum ar fi nucile și leguminoasele, a fost asociată cu un risc cu 19% mai mic de demență și cu 1,37 ani mai puțini de îmbătrânire cognitivă, conform studiului.

Institutul American pentru Cercetarea Cancerului recomandă limitarea consumului de carne roșie la trei porții pe săptămână și evitarea, pe cât posibil, a cărnii roșii procesate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol