6 iunie 2020, 21:05

Contractul social de la Viscri, model pentru Europa

Viscri, județul Brașov, este una dintre cele mai frumoase localități săsești din Transilvania, sat devenit monument UNESCO. Aici este locul unde și prințul moștenitor al Angliei, Charles vine și își petrece vacanțele. Este un peisaj idilic care inspiră tradiție, dar acestea nu sunt singurele motive pentru care Viscri este un loc cunoscut.

Contractul social de la Viscri ține de partea rutieră și este un model de bune practici la nivel european în ceea ce privește valorificarea patrimoniului unei localități, iar în acest fel, cu toții vor avea de câștigat. Toți cei care se mută aici, trebuie să urmeze regulile contractului, așa cum au făcut-o deja cei 11 bucureșteni care s-au stabilit în Viscri.

„Acum, avem tot mai multi vizitatori şi se pune în pericol autenticitatea locului. Încă de acum cinci ani s-a pus problema amenajării unei parcări în afara satului. Am discutat la nivel local cu toți actorii implicați, pentru a stabili ce trebuie păstrat. Am semnat un «contract social», prin care am prezentat soluțiile. De exemplu, s-a discutat despre modul în care trebuie amenajat drumul principal din Viscri şi, prin vot, s-a stabilit că cel mai bine este să se paveze cu piatră de râu, chiar dacă aceasta nu este chiar cea mai bună soluție pentru cei care au cai. De asemenea, a fost luată în calcul posibilitatea ca mașinile să nu mai aibă acces în sat, dar Consiliul Local nu a agreat această soluție, însă a luat o decizie privind limitarea vitezei în sat”, a declarat Carolina Fernolend, consilier județean și expert la Consiliul Europei pentru Convenţia de la Faro-Portugalia, citată de Bzb.ro.

Este evident că parcarea indică un lucru important, faptul că sunt mulți vizitatori. Nu există o modalitate prin care să fie numărați turiștii, însă un număr apropiat (în realitate fiind mai mare) îl pot da biletele vândute de la Biserica Fortificată.

Dacă e să ne raportăm doar la numărul de bilete vândute la Biserica Fortificată din localitate, anul trecut la Viscri au fost 34.000 de turiști, dar, în realitate, numărul acestora este mult mai mare„, a mai declarat consiliera.

 

[Sursă imagine: hotelguru.ro]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.