O echipă de cercetători sud-coreeni a dezvoltat un nou instrument care folosește doar lumina pentru a controla circuitele creierului, emoțiile și comportamentele.
Tehnologia ontogenetică, denumită Opto-vTrap, este „un sistem de inhibiție reversibil și inductibil de lumină, care poate prinde temporar veziculele pentru a nu fi eliberate din celulele creierului”, ceea ce înseamnă că emoțiile și comportamentele minții pot fi controlate la nivel chimic, folosind doar o singură sursă de lumină.
C. Justin Lee și Heo Won Do au condus studiul, iar concluziile lor au fost publicate ulterior în jurnalul științific Neuron, subliniind componentele și procesele din spatele tehnologiei Opto-vTrap.
Echipa de cercetare a testat tehnica pe șoareci în laborator și a descoperit că lumina albastră a sistemului era capabilă să controleze temporar eliberarea de neurotransmițători. Lumina a declanșat gruparea veziculelor în creier, care s-au separat atunci când lumina a fost stinsă, neuronii recăpătându-și funcțiile complete în decurs de o oră.
Control și înțelegere a circuitelor cerebrale
În viitor, Opto-vTrap va fi folosită pentru a descoperi interacțiuni complexe între mai multe părți ale creierului. Tehnologia va fi un instrument extrem de util pentru a studia modul în care anumite tipuri de celule ale creierului afectează funcțiile creierului în diferite circumstanțe.
Comunicarea dintre neuroni și celulele gliale este mediată de diverși neurotransmițători care sunt eliberați din vezicule, prin exocitoză. Astfel, reglarea exocitozei veziculare poate fi o posibilă strategie de control și înțelegere a circuitelor cerebrale. Cu toate acestea, a fost dificil să se controleze liber activitatea celulelor creierului într-o manieră spațio-temporală folosind tehnici preexistente.
Autorii studiului au subliniat importanța studierii tipurilor de celule ale creierului pentru a înțelege mai bine funcțiile creierului.
Ei au luat în considerare beneficiile din lumea reală ale unei tehnologii precum Opto-vTrap și modul în care ar putea fi utilizată în diferite domenii ale cercetării științei creierului, pentru a contribui la tratamentul anumitor tulburări neurologice în viitor.
Ilustrație: Eurekalert
Comentariile sunt oprite pentru acest articol